Остър дебат преди пленума на БСП

В БСП продължават да бъдат разделени по отношение на водената политика, предаде репортер на БГНЕС.

Най-големи разногласия предизвиква решението „на подпис” на Националния съвет да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател.

Решението за датата, взето на „на подпис”, защити депутатът Филип Попов.

Филип Попов

„Като юрист мисля, че няма проблем с вземането на решение „на подпис”. Това е практика било и в националните съвети при предишни председатели. Важно е волеизявлението. По подобен начин за вземани решения на общинските съвети в местните парламенти, на Министерски съвет и т.н.”, аргументира се той и увери, че решението е „напълно легитимно”.

„В устава не е описано, че трябва да има физическо присъствие за вземане на решение”, допълни още Попов.

От своя страна лидерът на ПЕС Сергей Станишев смята, че „не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията, като избирането на лидер и провеждането на конгреса, да бъдат правно оспорими. Един човек от подписалите да каже, че си оттегля подписа и всичко пада”.

Сергей Станишев

Станишев разкритикува и намерението на левицата за стартиране на всенародна подписка с искане за оставка на правителството „Борисов 3”. „Тази инициатива поражда повече въпроси, отколкото отговори. Колко време ще продължи? Какви параметри гоним? Какво целим с тази подписка? Според мен се държим като извънпарламентарна сила. Имаме толкова инструменти – парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, случващо се в държавата и скандалите около ГЕРБ. И разбира се – вот на недоверие. Всичко това трябва да се използва”, подчерта Сергей Станишев. Според него лидерът на левицата трябва да даде и обяснения за състоянието на парламентарната група на партията, в която, според него, се наблюдава разделение.

Валери Жаблянов

Идеята за всенародната подписка подкрепи Валери Жаблянов, но с известни резерви. „Енергия за подписка БСП има, въпросът е в ефекта от нея”, каза той и продължи: „Не може опозицията да бъде индиферентна, да мълчи в такъв момент и да няма ясна позиция. Фактите, които се разкриват от различни участници в обществения и политическия процес не просто са скандални, те говорят за дълбоко нарушаване на конституционния и политически ред в страната”.

Най-остър беше ръководителят на пловдивската структура Георги Гергов. „Няма такъв вариант, да коментирам сега, преди да чуя първо вътре другарите. Нека вътре да го изговорим, и ще го кажа”, отказа той коментар преди пленума. „С две думи - Корнелия трябва да си отива! Вредна е за партията, вредна е за България! Има алтернатива. В тази партия винаги е имало алтернатива”, каза единствено Гергов на влизане в централата на партията.

Георги Гергов

Прекият избор на председател ще се проведе на 26 септември 2020 г., а 50-ият конгрес на БСП е насрочен за 10-11 октомври 2020 г. в зала 1 на Националния дворец на културата. Заради епидемията от коронавируса отчетно-изборната кампания на партията бе спряна на 9 март. Иначе, цикълът от събрания започна на 1 декември миналата година, като част от него е и вътрешнопартийният избор на председател на БСП.

За първи път в историята на партията председател на БСП ще се избира не от конгреса, а пряко от редовите социалисти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-много номинации от всички. /БГНЕС