Остава опасността от наводнения на Мадагаскар

Tропическият циклон Батсираи, който удари Мадагаскар в събота вечерта с пориви на вятъра от 235 км/ч, загуби мощност през нощта, но все още има опасност от наводнения поради проливните дъждове, съобщи метеорологичната служба на острова.

След двудневни проливни дъждове на френския остров Реюнион, Батсираи стигна до сушата около 20 часа (17:00 GMT) в района на Мананджари, на повече от 530 км югоизточно от столицата Антананариву в Мадагаскар.

Около 90 минути след нахлуването на циклона властите са преброили близо 27 000 души, които са напуснали домовете си.

Малко по-рано метеорологичната служба на Мадагаскар предупреди, че има опасения за "значителни и мащабни щети".

Жителите са се подготвили със средствата, с които разполагат на острова, една от най-бедните страни в света, вече засегната от смъртоносна тропическа буря през януари, Ана, и заливана от петък насам от непрекъснат дъжд с вятър.

„Ана“, която засегна също Малави, Мозамбик и Зимбабве, уби стотина души (включително близо шестдесет на Мадагаскар), а десетки хиляди пострадаха.

Директорът на Световната продоволствена програма (WFP) за Мадагаскар, Паскуалина ди Сирио, каза, че очаква "голяма криза" на Големия остров, където циклонът може да засегне повече от 600 000 души, включително 150 000 напуснали домовете си. „Много сме нервни“, каза тя пред репортери във видеоконференция.

Екипи за издирване и спасяване са приведени в бойна готовност, запасите от провизии са подготвени и самолетите са готови да се намесят в подкрепа на хуманитарни действия.

Около 4,4 милиона души общо са изложени на риск по един или друг начин, според Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, включително „екипи и партньори“ на място „са нащрек и разположени в общностите“.

Всяка година по време на сезона на ураганите (от ноември до април) около десет бури или циклони пресичат югозападната част на Индийския океан, от изток на запад. / БГНЕС