Остава в ареста обвиненият в палежа на бус на МВР на протестите срещу БФС

СГС остави в ареста 29-годишния Стефан Шикеров, обвинен в палеж на бус на МВР на протеста срещу БФС на 16-ти ноември, предаде репортер на БГНЕС.


Съдът приема, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е съпричастен към обвинителната теза.

В залата присъстваше и бременната в 9-ия месец съпруга на обвиняемия.

“Видях, че нещата ескалират сериозно. Видях, че нямам място там и реших да се прибирам. Тръгнах от Свети Седмочисленици, граф Игнатиев, в посока към “бул. Васил Левски”. Там жандармерията беше в една линия и ми казаха да изчакам. Поискаха документите ми и започнаха да ме налагат и заплашват. Не съм хвърлял и прашинка към този микробус. Аз съм жертвата”, каза обвиняемият Стефан Шикеров. Той поиска по-лека мярка, да бъде до жена си при раждането на тяхното дете и след това.

Следващото заседание е насрочено за 28.11. от 10:00 часа.

“Няма категорични доказателства клиентът ми да е участвал в палежа на полицейския бус. Според мен съдът и прокуратурата искат да се застраховат, да станат ясни резултатите от експертизите и тогава да се вземе крайното решение”. Това заяви Димитър Пенев, адвокатът на обвиняемия Стефан Шикеров.

Пенев коментира, че от петима свидетели от полицейските служители само един твърди, че го е бил видял и го е проследил. “За мен е трудно при тази блъсканица да определиш кой е хвърлял запалващи вещества. Друг е въпросът защо са изчакали да потрошат буса и след това да установяват виновните. Би трябвало превантивно да се вземат мерки”, каза още адвокат Пенев. Той подчерта, че Шикеров изобщо не е участвал в протестите, на прибиране от работа е купувал подарък за жена си, защото е имала рожден ден. “Виновните са носили маски, моят клиент не. Жена му го е чакала вкъщи, преместили се в София, защото всеки момент ще ражда”, каза още адвокат Пенев. Той обясни и, че Стефан Шикеров е бит сериозно в ареста и ще си търси правата. “Ще се направи експертиза и изследвания. Днес се виждам с него гърба му е син и е с повреден слух”, допълни адвокат Димитър Пенев.

БГНЕС припомня, че прокуратурата обвини 29-годишен младеж за палеж на микробус на протеста срещу БФС. След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че около 19:05 ч. на 16-ти ноември на кръстовището на бул. „Васил Левски" и ул. „Гурко" мъжът e запалил паркиран бус, собственост на МВР със значителна стойност – над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години. /БГНЕС