Лойд Остин: Съюзниците трябва да положат максимални усилия за Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова съюзниците на Киев да се "разровят" и да осигурят повече оръжия и боеприпаси за борба с руското нашествие, особено за противовъздушната отбрана, съобщи „TVP World“.


Обръщайки се към министрите на отбраната на ръководената от САЩ Контактна група от около 50 държави, които предоставят военна помощ на Украйна, Остин подчерта, че Киев се нуждае както от краткосрочна, така и от дългосрочна подкрепа, тъй като войната е "маратон, а не спринт".

На срещата в централата на НАТО в Брюксел Остин отбеляза, че групата вече е предоставила системи за противовъздушна отбрана Patriot, IRIS-T и NASAMS, които са защитили Украйна от руски ракетни атаки, но заяви, че Украйна се нуждае от повече.

"Искам от членовете на тази контактна група да продължат да копаят дълбоко, за да предоставят на Украйна средствата за противовъздушна отбрана и боеприпасите, от които тя толкова спешно се нуждае, за да защити своите граждани", каза Остин при откриването на срещата.

"Също така ще продължим да адаптираме помощта си, за да отговорим на променящите се обстоятелства на терен и променящите се нужди на украинските сили."

Днешната среща на контактната група, която Вашингтон създаде миналата година, за да координира западната помощ за Киев, е 13-та поред.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников присъства на срещата и се очакваше да информира колегите си за контраофанзивата на Украйна за отвоюване на още територии от руските сили, която Киев започна този месец. Очаква се в кампанията тепърва да бъдат използвани стотици танкове и бронирани машини, доставени от Запада.

По-късно през деня министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат отделно с Резников, за да обсъдят подкрепата си за Киев.

Срещата се провежда в момент, когато членовете на НАТО водят интензивни дискусии относно желанието на Украйна да се присъедини към Алианса и дългосрочните планове за гарантиране на сигурността на страната след края на войната.

Министрите от НАТО провеждат срещи и с шефове на отбранителната индустрия, за да ги призоват да увеличат производствения си капацитет, така че съюзниците от НАТО да могат да предоставят повече боеприпаси на Украйна и да попълнят собствените си запаси, силно изчерпани след даренията за Киев.

НАТО също така настоява промишлеността да приеме повече общи стандарти, за да могат съюзниците по-лесно да работят заедно. /БГНЕС