Остин: Украйна напредва стабилно на фронта, Киев ще получи скоро танкове М1 "Ейбрамс"

Украйна "скоро" ще получи танкове М1 "Ейбрамс" от Съединените щати, докато силите на Киев постигат "стабилен" напредък в контраофанзивата срещу войските на Москва, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от АФП.

Вашингтон обеща танковете на Киев в началото на годината, като част от обещаната от Съединените щати помощ за сигурност в размер на над 43 млрд. долара, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"Аз съм доволен да съобщя, че танковете M1 „Ейбрамс“, които Съединените щати бяха поели по-рано като ангажимент, скоро ще влязат в Украйна", заяви Остин при откриването на контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в Германия.

Танковете ще бъдат комплектувани със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран, които бяха обявени по-рано този месец.

Такива боеприпаси са спорни поради връзката им със здравословни проблеми, като рак и вродени дефекти, в районите, където са били използвани в предишни конфликти, въпреки че не е окончателно доказано, че са причинили такива проблеми.

Украйна се сражава с руските войски в бавно развиваща се контраофанзива, която започна през юни и която се сблъска със силна отбрана.

Остин заяви, че контраофанзивата "продължава да бележи стабилен напредък“.

"И смелите украински войски пробиват силно укрепените линии на руската агресивна армия".

Ръководителят на отбраната на САЩ приветства и новия украински министър на отбраната Рустем Умеров, който беше назначен по-рано този месец в значителна промяна за Киев след корупционни скандали в министерството.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви преди срещата, че срещата е възможност "да чуем от самия министър Умеров каква е неговата визия, какъв е неговият приоритет".

"В демократични държави като Украйна постоянно има смяна на ръководството", каза служителят и добави: "Очакваме приемственост (от Киев)."

Представители на САЩ са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия и координираха помощта от десетки държави чрез почти ежемесечни срещи на Контактната група.

Поддръжниците на Украйна също така предоставиха обучение на киевските войски, докато Съединените щати и други държави наложиха строги санкции на Русия.

Сред целите на санкциите са финансовите институции, вносът на технологии и износът на енергия. /БГНЕС