Остра международна реакция след задържането на Навални

Полицията задържа в неделя най-големия критик на Кремъл Алексей Навални, след като той кацна на летище Шереметиево в Москва. Навални се прибра в Русия месеци, след като едва оцеля след опит да бъде отровен и се лекува в Германия.

Съединените щати, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС, Канада, дипломати и правозащитници незабавно призоваха за освобождаването му, а някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва. Правозащитни групи като Амнести интернешънъл, от където заявиха, че руските власти водят "безмилостна кампания", за да заглушат дисидентите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Tуитър, че задържането на Навални е "неприемливо", докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал "много силна загриженост".

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър и съветникът на новоизбрания американски президент Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка "категорично осъжда" ареста, като отбелязва с "дълбока загриженост", че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Фейсбук към чуждестранните лидери като им препоръча „да спазват международното право" и "да се справят с проблемите в собствените си страни".

44-годишният Навални е бил арестуван от униформени полицаи при паспортния контрол. Той прегърна съпругата си Юлия, която пътуваше с него и беше отведена, а по-късно източници казаха пред АФП, че Навални е държан в полицейския участък близо до летището.

"Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината", заяви адвокатът на Навални Олга Михайлова пред АФП на летището, заявявайки, че й е отказано правото да го придружава. "Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона."

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”. Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

В разговор с журналисти на московското летище Шереметиево преди задържането му Навални каза, че не се страхува да бъде арестуван. "Не се страхувам ... защото знам, че съм прав, знам, че наказателните дела срещу мен са изфабрикувани", заяви той, заставайки пред снимка на Кремъл в терминала. /БГНЕС