Остри спорове по време на дебатите за спецпрокуратурата

„Нека бъде защитен общественият интерес, а не личният, каквито изказвания се прокрадват. Много искам да повторя, че специализацията на съдиите, зависи от нас дали тя ще даде плод, дали делата ще потънат зависи от вас, защото тук се изказаха спекулации от главния прокурор, как ще има бойкот. Говорим си за морал и етика, къде е етиката“, каза Мирослав Иванов, член на Комисията по правни въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията по конституционни и правни въпроси обсъжда на второ четене закриването на специализираното правосъдие.

От управляващото мнозинство заявиха, че опозицията спекулира със страховете си.

„Аз вярвам, че виждайки тази тенденция, че всички спекулации на опозицията няма да се случат. Голяма част от вас, които сте в специализирания съд, вие не сте били наказателни съдии“, допълни Иванов.

Според ГЕРБ предложението не е обмислено добре и няма да доведе до резултати.

„Аз ще бъда кратка. Няма как по тези параграфи да не се говори. Без сериозен анализ, без аргументи ще закрием тези структури. Защо го правите колеги. Експертизата ще се загуби, дано не съм права. Знам, че го правите, защото сте обещали и трябва да изпълните коалиционното споразумение, но помислите дали това е ефективно“, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

По време на заседанието присъства и главният прокурор.

„Тук съм само от уважение на институцията на Народното събрание. Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат отношение фактите, зад които стоят интересите на олигархията и мафията. Резултатът ще бъде приключване безславно на огромните дела в държавата, освобождаване на едни огромни парични средства, това ще е в интерес на престъпността“, каза Иван Гешев. Той заяви, че структурите са ефикасни и ефективни, като няма нужда от тяхното закриване.

„Специализираните структури получават адмирации от нашите европейски партньори. Те са ефективни и ефикасни структури. Ние няма да служим за декор. Надявам се зад всичко това да не стоят много пари. Втората причина да съм тук е, че се надявам Христо Иванов да е тук, защото той е флагман на правосъдната реформа, ако закрият специализираните структури, каква тема ще имат определени партии“, добави Гешев.

„Тези структури са най-ефикасните в България след 1989 година. Това, което ще случи, тези, които имат интерес от това са тези, които гражданите наричат мафия и олигархия“, каза Гешев.

„Ако Христо Иванов желае бих дебатирал неговите юридически аргументи“, каза той.

Лидерът на ДБ Христо Иванов от своя страна призова Гешев да освободи поста си веднага.

„Има процедура и ние ще се движим по нея. Трябва да се движим по нея. Вие може да освободите поста, да се явите на избори, което ще бъде облекчение за всички“, отговори Христо Иванов.

Ива Митева от ИТН пък заяви, че я притеснява внесеният Изборен кодекс. "Няма да подкрепим подобен законопроект. Явно иска някой, ръчички да пипат бюлетините и да определят изборния резултат“, каза Митева. „Не знам за промяна, свързана с отстраняването на главния прокурор. Тези програми няма нищо общо, това закриване на специализираното правосъдие го гледаме от 45 НС. Не виждам връзка помежду им, добави Митева. /БГНЕС