Осветиха бойните знамена и знамената светини на армията

В центъра на София се проведе тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

За трета поредна година 6 май се отбелязва без традиционния военен парад в София. На днешния ден обаче армията ще покаже бойни способности в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча.

Пред Паметника на Незнайния войн в столицата пристигна държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци.

На площада присъстват министър-председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на дипломатическия корпус, депутати, общински съветници. Разбира се има и много граждани, които наблюдават церемонията.

Радев: Модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвета. Той прочете и обръщението на българския патриарх Неофит по случай Деня на храбростта.

"Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, с достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците. Затова и светата ни Църква всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия – защото тя е била и ще бъде победителка, само когато се радва на Божията подкрепа и закрила. Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни.

Това е разбирането на Църквата за призванието и задачите на всяка въоръжена сила, а затова и съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна. Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ – в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род. В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, но и на всеки въоръжен конфликт по света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото. И отново се молим на Всемилостивия Бог да упокои и приеме в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми онези, в чиято власт е тя да бъде спряна", казва патриарх Неофит в своето обръщение и продължава:

"Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието. Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго – бил той близък или далечен. Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят".

В тържествения ритуал в центъра на София участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

След водосвета, при изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн. /БГНЕС