Осветиха сградата на Столична община в знак на подкрепа към украинския народ

В знак на подкрепа към украинския народ сградата на Столична община беше осветена в цветовете на украинското знаме, предаде репортер на БГНЕС.

Една година терор. Една година война. В ХХI век никой в Европа никой не е допускал, но се случи. За съжаление, няма изгледи за скорошно приключване – това означава десетки, стотици хиляди жертви, нещо, което никой не може да прости и да приеме“, каза пред БГНЕС председателят на СДС Румен Христов.

Той изрази надежда здравите сили на евроатлантическите държави да продължат да бъдат зад Украйна. „Да помагаме всеки, както може, за да можем да спрем агресора, защото тезата "ако не даваме оръжие, ще постигнем по-лесно преговори", за мен е невалидна. Моята теза е, че оръжие оръжие възпира и че сила сила възпира“, категоричен е Христов. Политикът заяви, че, ако оставим Русия да окупира лесно Украйна, не се знае дали следващите няма да бъдем и ние. „Така, че твърдо зад Украйна и да им пожелаем да бъдат все така силни“, каза още той.

Румен Христов

Юристът и доктор по конституционно право Любомир Талев, родственик на писателя Димитър Талев, коментира пред БГНЕС, че, за съжаление, в света има и винаги ще има държави и политици, които смятат, че могат да решават конфликтите и противоречията със сила, със средствата на войната. „Виждаме как в момента се води една жестока война, която и цивилното население не пощадява, така че, първо, ми се ще да ни е научило да сме в готовност, да имаме силна и модерна въоръжена армия“, посочи той и допълни, че още древните римляни са казали „ако искаш мир, готви се за война“.

Талев заяви, че се надява войната да ни е научила на солидарност с жертвите. По думите му българският народ в това отношение показа изключително топъл и сърдечен прием към украинските бежанци, и заедно с цяла Европа и със западната цивилизация даваме своята подкрепа за нападнатата украинска държава. „Включително и 48-ота Народно събрание гласува в крайна сметка решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна“, отбеляза Талев, добавяйки, че не е оптимист, че войната ще свърши скоро, защото виждаме, че агресорът не се примирява с нанесените му поражения.

Любомир Талев

„Ще продължава да мобилизира млади цивилни хора в собствената си държава. Ще продължава да ги хвърля да убиват украинци и самите те да бъдат убивани. Затова колкото по-решителна помощ окаже Западът на Украйна, за да пречупи тази агресия, толкова по-бързо за мен ще приключи войната“, заключи той. /БГНЕС