Освободиха Бритни Грайнър в замяна за руски търговец на оръжие

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че звездата на американския баскетбол за жени Бритни Грайнър „пътува към дома“, след като Москва предаде, че тя е била разменена за руския търговец на оръжие Виктор Бут.

Съпругата на Бритни Грайнър - Шерел (л) и президентът на САЩ Джо Байдън (д).

Американската атлетка, която бе държана в отдалечена руска наказателна колония, бе арестувана на летището в Москва през февруари и осъдена на девет години затвор през август за притежание на вейп касети с малко количество масло от канабис.

Байдън, който трябваше да говори пред нацията от Белия дом, написа в Туитър, че „преди минути говорих с Бритни Грайнър“. „Тя е в безопасност. В момента е на самолет и пътува към дома“, каза той в своя туит, който включваше негови снимки в Овалния кабинет със съпругата на Грайнър – Шерел.

Русия потвърди, че Бут е бил разменен за 32-годишната баскетболистка, която бе задържана в противопоставяне стил „Студена война“ между Москва и Вашингтон заради военната офанзива на Русия в Украйна. „На 8 декември, 2022, на летището в Абу Даби, размяната на руския гражданин Виктор Бут за американската гражданка Бритни Грайнър…беше успешно осъществена“, споделиха от министерството на външните работи на Русия в свое изявление. /БГНЕС