Освободиха директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров

Изпълнителният директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста си.


За директор ще бъде назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна" в София. Той е бил е част от екипа на Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“.

Причината за отстраняването на д-р Димитров най-вероятно е одита, извършен в лечебното заведение, който показа, че има финансови нарушения. Данните от проверката оповести миналата седмица здравният министър проф. Христо Хинков.

В своя писмена позиция от 28 ноември д-р Валентин Димитров заяви, че твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“. "Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви д-р Валентин Димитров. /БГНЕС