От 1 януари Лукойл Нефтохим прехвърля производство и данъци в България

Приключихме много важна среща с Лукойл Нефтохим България. Днес постигнахме много важна стъпка - от 1 януари 2023г. да прехвърлят цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно.

Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след проведената среща с ръководството на Лукойл България и Лукойл Нефтохим Бургас, предаде репортер на БГНЕС.

Алексиев обясни, че на база на разчетите, които са направили показва, че след прилагане на регламента за облагане на свръхпечалбите и работата на НС в държавния бюджет тази година ще е около 100 млн. лв. от Лукойл, а догодина около 700 млн. лв. “Средствата ще бъдат използвани за компенсиране на най-уязвимите групи в България“, обясни той.

Председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов посочи, че като се имат предвид макроикономическите показатели и други индикатори, те считат, че е съобразно да променят схемата. “Заводът вече е работил по този начин до 2020г.

През 2020г. се премина към сегашната система. Считаме, че трябва да се възстанови старата схема. След промяната на бизнес схемата ще се увеличат приходите в бюджета, но за да може това да стане факт, е необходимо макроикономическите условия да се запазят такива каквито са днес”, каза той.

Шарафутдинов посочи и още едно необходимо условие - заводът да работи максимално натоварено и със съответната нужна суровина. “Надявам се, че така подготвените решения ще помогнат за икономиката на завода, както и тази на страната”, отбеляза той.

Председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ обясни, че документално имат да се свършат някой неща като например правителствено постановление, че можем да внасяме нефт. “Техническата работа по подготовката за прехода на нова система за работа щ е обемна и вече действаме в това направление, за да може от 1 януари да започнем да работим”, уточни Шарафутдинов.

Той посочи, че тази година ще има рекорден брой преработка - “към края на годината планираме 7,1 млн. тона нефт”.

Алексиев подчерта, че постоянните усилия са дали резултат. По думите му реекспортът на суров петрол остава забранен, но произведените от него нефтопродукти продукти не. “Няма такава забрана. Води ли сме и разговори с ЕК. Взето е становище от тях. Винаги е ставало въпрос, че не може да се прави реекспорт. Ние се опиваме да работим прагматично.

Всичко се случва в европейската правна рамка. Нашите съображения са чисто икономически. Търсим ползата за потребителите и бизнеса”, категоричен е той.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че в регламентът на ЕС ясно се посочва какво можем и не можем да използваме внесено от руската страна.

Андрей Матюхов, главен директор на “Лукойл - България” посочи: “данъчни складове има не само Лукойл, а и доста крупни компании. Лукойл има висок пазарен дял, но това е обосновано от преработката на нефт в страната“. /БГНЕС

Тагове: