От 1 декември разширяват синята зона за паркиране в София

От 1 декември в София се разширява синята зона за платено паркиране, съобщи председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера.

СОС ще разгледа Наредбата за организация на движението в София на следващото си заседание на 28 октомври, съобщи бТВ.

Промените обхващат паркоместата в режим "служебен абонамент", разширение на синя и зелена зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарноразтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали. По време на дебатите в комисии се направиха промени в подзоните за платено паркиране, поясни зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков. Става дума за 11-а подзона между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви" и улиците "Граф Игнатиев" и "Гурко". В първоначалния вариант на текстовете бе записано паркоместата да преминат в самостоятелна синя подзона. "Заради ограничените възможности за паркиране на живущите 11-а подзона ще премине към по-големите трета и четвърта прилежащи подзони, и така гражданите ще имат по-широк периметър за паркиране в синя зона", обясни Зарков. Премахва се безплатният режим на т.нар. служебен абонамент и се ограничава ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет паркоместа за даден административен адрес.

"В Наредбата е заложена опция за удължен служебен абонамент за хотелите", каза Зарков. Те ще могат да се възползват от разширение на режима до 23 часа в делничните дни, а за събота и неделя - в часовия диапазон от 8:30 ч. до 19:30 часа. /БГНЕС

Тагове: