От 1 март влиза в сила свободен пазар на труда между Сърбия, РСМ и Албания

От 1 март ще влезе в сила свободен пазар на труда между страните от инициативата "Отворени Балкани" - Сърбия, Северна Македония и Албания, предаде БГНЕС.


Днес в Скопие бяха подписани два правнообвързващи протокола.

Директорът на Агенцията по заетостта на РСМ Ведат Османи, заедно с колегите си от Сърбия и Албания, завършиха двата документа за прилагане на условията за свободен достъп до пазара на труда. Остава да бъдат реализирани финалните технически тестове и настройки в системите за електронни услуги.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди по-рано споразумението.

"Снощи имахме важна среща с колегите от "Отворени Балкани". От 1 март най-накрая трябва да влезе в сила свободният пазар на труда между Сърбия, Албания и Северна Македония. Това означава много за нас - създаване на пазар с работна сила от около 11 милиона жители", каза Вучич.

"Това е чудесна и важна новина и смятам, че тя ще допринесе много за създаването на по-добра бизнес среда както за местните, така и за чуждестранните компании, за преодоляване на проблемите с липсващата работна ръка", добави сръбският президент.

Вучич ще посети Северна Македония отново в следващите дни.

Двамата с македонският президент Стево Пендаровски ще имат среща с "представители на сръбския народ" за празника на "Св. Сава".

"След няколко дни ще дойда отново в РСМ. Ще се проведе среща, на която с президента Стево Пендаревски ще се обърнем към представителите на сръбския народ", каза сръбският президент. /БГНЕС