От 1 ноември природният газ ще е на цена 93,19 лева

Цената на природния газ за ноември ще бъде по-ниска от цената за месец октомври – 93,19 лева от 1 ноември. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

От ноември цената трябваше да се увеличи с 32% спрямо октомври месец. Цената на природния газ за месец ноември ще бъде по-ниска от цената за месец октомври, съответно понижение за бизнеса също ще има. С това искам да внеса успокоение за потребителите на природен газ и парно, подчерта Донев.

Катастрофалните последици за топлофикационните дружеството, особено за „Топлофикация София”, са преодолени, заяви от своя страната председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Битовите потребители са със защитена цена. Потребителите могат да бъдат напълно спокойни до Нова година. От 1 януари ще има мерки, за да бъдат предпазени битовите потребители от скок на тока и шоково поскъпване, увери още председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

От своя страна изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов анонсира, че прогнозите за декември месец сочат ново намаление на цената на природния газ. Може би под 90 лева, каза Павлов. Той не отговори как са били договореностите между „Булгаргаз” и „Газпром експорт”, благодарение на които се спестяват 40 млн. долара с мотива, че те са конфиденциални. /БГНЕС