От днес тръгват 14 нови нископодови трамваи по линии № 4, 5 и 18 в София

“За мен е удоволствие да присъствам на пускането на първите 14 от общо 29 нови трамвайни мотриси по реконструираните три трамвайни линии по бул. "Цар Борис III”. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на първата пратка от новите нископодови трамваи, които ще обслужват линии № 4, 5 и 18 на Столичния градски транспорт, предаде репортер на БГНЕС.

“Тези 29, с доставените преди това трамваи, стават общо 67 нови трамваи. Това е повече от половината трамвайни мотриси на територията на нашия град.”, заяви още Фандъкова.

“Това е част от мащабната модернизация на наземния транспорт, и заедно със строителството на Депото, това е истинската промяна в градския транспорт в София и една от най- важните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух”, коментира още Фандъкова, след което уточни, че след провеждането на първия конкурс за доставка на 25 трамвая са били спестени средства, с които да се закупят още четири нови трамвая.

“Безспорна е модернизацията за градския транспорт в столицата - 100% тролеи, 90% от автобусите - над 120 електробуса вече се движат по линиите в столицата, и вече с новите трамваи и реконструираните трамвайни релси, дигитализацията на градския транспорт, това е реалното действия в полза на гражданите на София. Метрото и столичният градски транспорт обслужват хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския транспорт, повече достъпност. Мотрисите са нископодови, оборудвани с видеонаблюдение, климатизирани, така че назад във времето останаха спомените от жегата през лятото и студа през зимата”, подчерта още столичният кмет.

Очаква се втората партида чисто нови трамваи да бъде доставена до края на лятото.

“Още един успешен проект, финансиран от ЕС. Говорим за инвестиция, чиито резултати са видими и осезаеми. Ние се нуждаем от повече такива инвестиции и да комуникираме повече за ползите от такива проекти, които подобряват качеството на живота”. Това заяви Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. “Поводи като днешния доказват, че европейското финансиране подобрява ежедневието на всеки един от нас. Европейското бъдеще е ценност, която подобрява България и всички тези проекти са примери за това”, коментира още Пеканов, след което подчерта, че от началото на годината е присъствал на три успешни проекта за устойчив и екологично чист обществен транспорт. “За нас целта трябва да е ясна - по-чисти градове, а нашата работни места да бъдат по-екологично съобразни. София е град с над средните нива на бройка коли на глава от населението, и градската политика трябва да бъде подобрение на това - виждате, че сега дори трудно се чуваме. В този смисъл могат да бъдат предприети редица политики, които да бъдат превантивни, а не реактивни, и съм уверен, че в следващите години именно такива ще бъдат въведени - това са нискоемисионните зони, засилена интеграция и синхронизация между градския и регионалния транспорт, разгръщане на релсовия транспорт в града. Това е правилната посока”, коментира още вицепремиерът.

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова коментира, че зад добрите резултати в столичния градски транспорт стои Оперативна програма "Околна среда", екипа на Столичната община, но най-вече устойчивата политика по отношение на качеството на въздуха. “97,7 млн. е безвъзмездната финансова помощ за 29-те закупени трамвая. Зад тези цифри стоят ползи, водещи до абсолютно подобряване качеството на атмосферния въздух. Всички ние ще имаме ползата да живеем в по-чиста екологична среда, ако това е пътят, нека да вървим устойчиво по него”, каза още Карамфилова./БГНЕС