В София: Тийнейджъри на мол единствено с придружител

От днес вече е в сила забраната непълнолетни деца да посещават търговските центрове в столицата без придружител. Проверка на БГНЕС в един от големите софийски молове показа, че новата мярка за ограничаването на епидемията от COVID-19 се спазва, а вътре няма групи от деца под 18-годишна възраст, които не са с придружаващ ги по-възрастен.

На входа всички посетители ги посреща охрана, която следи за задължителното носене на маски на публични места и напомня на по-разсеяните да поставят своето предпазно средство правилно – покриващи и устата, и носа. Има поставен и безконтактен дифузер с дезинфектант.

Новата мярка анонсира преди дни кметът на столицата Йорданка Фандъкова, а решението за нея е взето от Столичния оперативен щаб. Фандъкова подчерта, че ограничението се налага заради по-трудния контрол над тийнейджърите. Въпросът е обсъден с ръководствата на големите търговски обекти, които признават за сериозни затруднения в контрола на групите от млади хора.

В последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1 200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда. /БГНЕС