От компотите на баба до… сладоледа: съкращаващи живота храни

За съкращаващи живота продукти е писано много, но сега са класифицирани най-опасните от тях, като са подредени по степента им на опасност. Експертите от немското издание GQ са направили това.

Първите в списъка са сладките напитки - например газирани или подсладени. В тях почти няма кулинарни съставки - само вещества за промишлена употреба. Втората група вредни храни са бонбоните и сладкишите. В тях влизат шоколади, десертчета, бисквитки и други. Организацията за прехрана и земеделие на ООН ги класифицира като ултрапреработени храни, които трябва да бъдат елиминирани от менюто ни. Друг вреден продукт е… сладоледът. Преди да се откажете от него обаче, погледнете съставките му. Ако сладоледът е направен на основата на сухо мляко, а не на прясно, тогава имате ултраобработен продукт. Следващите в списъка са бургерите и фаст фууд. Ако са направени с органични съставки, те не представляват опасност за здравето. Съставките, използвани във фаст фууд, правят бургерите силно преработен продукт. Авторите на публикацията призовават за незабавен отказ от фаст фууд храните.

Петата група нездравословни храни е преработеното месо. То включва по-специално колбаси, шунка и бекон. Експертите съветват да се купува месо от там, където е възможно да се провери качеството му. На последно място в списъка са замразените храни и особено „храните за телевизионни вечери“ - ястия, които трябва само да се подгреят в микровълновата печка преди да се сервират. На първо място това е готова пица. Освен всички останали, в списъка на нездравословните храни се появяват и консервираните плодове и зеленчуци - особено тези, които се съхраняват в сироп, като компотите. /БГНЕС