От Париж до София: Мечтата на Кристо се сбъдна, Триумфалната арка е опакована

Специално събитие в столична галерия отдаде почит към работата и творчеството на забележителните артисти Христо Явашев – Кристо и съпругата му Жан-Клод, предаде репортер на БГНЕС.

Сред невероятната атмосфера на експозиция от най-значимите проекти на двамата творци, посетителите имаха възможност да наблюдават и живо видеоизлъчване от Париж, където се провежда едно от най-чаканите културни събития в Европа – своеобразното откриване на „Опаковането на Триумфалната арка“, последният проект на родения в България художник Кристо, който почина миналата година и на неговата съпруга и сътрудник Жана-Клод.

„Ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална“, са думите на Кристо, който говори за своя проект малко преди смъртта си.

През далечната 1961 г. артистът пристига в Париж и от този момент нататък изпитва силно влечение към Триумфалната арка. През 1962 г. прави фотомонтаж на опакована Триумфалната Арка, а през 1988 г. - колаж. И така, след 60 години, проектът му най-накрая ще е изпълнен. Триумфалната Арка е обвита в 25 000 кв. м. рециклируем полипропиленов плат в сребристо син цвят и 3 000 кв. м. червено въже. Завършването на визията за емблематичната Арка на Франция се осъществи под надзора на племенника на Кристо Владимир Явяшев в координация с музея Помпиду и френските власти.

Временната арт инсталация може да бъде видяна във френската столица до 3 октомври.

Кристо осъществи няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент. /БГНЕС