От площадката на Софарджика погледът стига 5 планини

Панорамна площадка за наблюдение е факт над дупнишкото село Бистрица, от нея се виждат пет планини и градовете Дупница, Бобов дол, Радомир и Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Бистришката площадка за наблюдение е третата в страната след първите две в Родопите. Изградена е в местността „Софарджик“ на 930 метра надморска височина и отстои на 30 минути пеш от село Бистрица, разположено в полите на Рила планина.

„Площадката е дълга 20 метра и висока 13. Самото ѝ изграждане стана за близо месец, но борбата с бюрокрацията ни отне две години“, каза пред БГНЕС кметът на Бистрица Кирил Огненски.

Панорамата се радва на огромна популярност, построена с 50 000 лева, отпуснати от община Дупница. Нужно е поставянето на указателни и насочващи табели.

„Районът на Рила над село Бистрица е все още девствен район, през 2012 година бе открита еко-пътека „Самоковището“ до местността Морените – изходен пункт за хижа Иван Вазов и други забележителности в района“, добави кметът Огненски.

В първоначалния вариант било заложено краят на площадката да бъде с 2-метров прозрачен под заради адреналина, но нито една фирма-доставчик в страната не е дала гаранция за здравина и устойчивост. Затова са се отказали от идеята, в интерес на сигурността на туристите, посещаващи това място.

От „Софарджик” освен поглед към много селата, се виждат градовете Дупница, Бобов дол, Радомир и Кюстендил, както и петте планини – Витоша, Конявска, Осоговска, Верила и Рила.

Край наблюдателницата има заслон, а на още час и 10 минути е пленителният Бистришки водопад. Други забележителности са Цръната скала, Хайдушката пещера или пък Градинските и Воденичарските езера, чиято девственост е уникална и без аналог в страната.

„Гледката и въздухът са уникални, заслужава си да отделиш на това място, не часове, а цял ден. Мястото е зареждащо с енергия и релаксиращо“, каза Донка Йорданова. /БГНЕС