От посещението на Байдън в Киев до днешната реч на Путин: Триумф за Америка, унижение за Русия

Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта на американския президент в Киев, който в понеделник застана до Володимир Зеленски, беше осъществяване на една невъзможна мечта, откакто преди година започна инвазията.

Това не беше съвсем реч "Мисията изпълнена", каквато Джордж У. Буш произнесе на палубата на американския кораб "Ейбрахам Линкълн" през май 2003 г. Но изненадващото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в атакувания Киев в понеделник не беше нищо друго, освен триумф за Съединените щати, НАТО и Украйна и жалко унижение за руския президент Владимир Путин.

Възможно е да не се стигне до ясен и решителен край на руско-украинската война. Всякакво приключване на военните действия може да е все още далеч, като оттогава досега ще има хиляди жертви. Никой не знае как би могла да изглежда руската "пролетна офанзива", макар че има все повече признаци, че тя вече е започнала - и вече е спряна и се е провалила.

Никой не знае как може да изглежда или да даде резултат едно евентуално украинско контранастъпление, като се имат предвид новите оръжейни системи и платформи. Но една година след началото на инвазията, която трябваше да продължи 70 часа, да доведе до пълна украинска капитулация и до бърза руска окупация и установяване на марионетно правителство в Киев, снимката на Байдън, застанал до Володимир Зеленски, е момент, който трябва да се оцени.

"Резултатите от днешната среща ще се отразят на бойното поле", заяви вчера Зеленски.

"Една година по-късно Киев устоява и Украйна устоява. Демокрацията устоява", заяви в отговор Байдън. Путин "си мислеше, че може да ни надвие", добави той. "Но той просто сгреши“.

"Мисля, че е от решаващо значение да няма никакво съмнение, никакво съмнение относно подкрепата на САЩ за Украйна във войната", подчерта Байдън.

Той не говореше само на украинците или на избирателите в Пенсилвания или Грузия: той говореше директно на Путин. В статия за „Дейли Бийст“, която нарича това "върховно унижение за Путин - и Тръмп", Дейвид Роткопф пише, че Байдън се присъединява към големия списък на американските президенти, които се противопоставят на руската агресия, и значително се откъсва от срамните действия на своя предшественик.

Отвъд символиката, това носи и съществени последици. Под ръководството на Байдън Съединените щати отново утвърдиха безспорната си централна роля и доминация на европейската арена на сигурността. НАТО стана по-силна, с много по-ясно формулирана мисия и добре дефиниран смисъл на съществуване. Байдън обеща 550 млн. долара в допълнение към 30-те млрд. долара помощ, които вече бяха предоставени на Украйна. По-съвременни оръжейни системи - противотанкови ракети „Джавелин“, ракетни установки „Химарс“ и танкове „Леопард 2“ - ще бъдат доставени през следващите седмици и месеци. Освен това американците отново ще обмислят възможността да предоставят на Украйна изтребители (вероятно от флота на НАТО F-16).

Байдън трябва да говори във Варшава днес, дни преди годишнината от инвазията този петък. Президентът, чиито години на формиране в политиката включват Студената война и американско-съветското съперничество и сдържане, несъмнено ще повтори императивния интерес да се предотврати по-нататъшна агресия на Русия.

В обръщението на Путин за състоянието на нацията, произнесено днес, за да се противопостави на Байдън, руският президент заяви: "Те са тези, които започнаха войната. И ние използваме сила, за да я прекратим". Той предсказуемо предложи своята ултранационалистическа версия на събитията: как Русия е попаднала в ситуация, в която няма победа, няма избор, обкръжена от упадъчния Запад, който иска да унищожи руските ценности и законните геополитически права и интереси. "Навсякъде в Украйна има фашисти и ние трябваше да се защитим", каза той.

Намеквайки за възможна ескалация, Путин отбеляза, че съвременните оръжия съставляват 91% от руската ядрена триада, като същевременно се оттегли от съществуващия договор за ядрените оръжия. Той добави, че всички руски въоръжени сили ще разполагат с оборудване на едно и също ниво на съвършенство.

От гледна точка на Русия посещението и ангажиментите на Байдън към Украйна са доказателство и допълнително потвърждение на основния ѝ аргумент, че американците водят прокси война - че САЩ и НАТО на практика водят пряка война срещу Русия.

Това също така помага на руснаците да намерят удобно обяснение за себе си за колосалните военни провали. В крайна сметка Русия не е изправена пред някаква парцалива Украйна, а пред могъщ военен съюз, който възнамерява да я унищожи. Това, разбира се, е фалшив, префасониран аргумент - но така правят диктаторите. Това е учебникарски пример за лъжлива пропаганда.

Във вътрешен план твърдението на Байдън за двупартийност е истинско и осезаемо, подкрепено от лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, който заяви на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица, че "републиканските лидери са ангажирани със силен трансатлантически съюз. Ангажирани са да помогнат на Украйна."

Като направи такова ясно и недвусмислено изявление в подкрепа на украинците, Макконъл маргинализира голямата фракция на привържениците на Путин и Тръмп в своята партия и постави под съмнение половинчатите и непоследователни резерви, изразени от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. По-важното е, че той позволи на Байдън да застане в Киев и да говори убедително за двупартийната подкрепа за политиката на САЩ.

Войната не е приключила по никакъв начин и ще изисква още кръв и разрушения. Ясно е, че Украйна не може надеждно да разчита подкрепата на западното обществено мнение или на сплотеността на НАТО да продължи до безкрай. Очевидно е също така, че след очакваните пролетни офанзиви, каквато и форма да приемат и както и да се проявят, ще се увеличат призивите за дипломатически преговори и формула за прекратяване на войната.

Продължаващата американска подкрепа е гарантирана, докато Байдън е президент. Но бъдещите доставки на оръжие зависят от разузнавателните оценки на САЩ за развитието на военната ситуация, за руските намерения и възможната ескалация, както и за динамиката на войната. Още по-важно е, че тя може да бъде решена въз основа на вида и качеството на китайското оръжие, доставяно на Русия.

Всичко това ще се случи в близко бъдеще. В понеделник, в Киев, за един удивителен момент, който беше непостижим преди година, имаше триумф. Триумф за Украйна и триумф за Америка. /БГНЕС

---------------------

Алън Пинкас, анализ за „Хаарец“