От утре в София деца до 10 г. се возят безплатно в градския транспорт, студенти и ученици - с карта за 15 лв.

От утре децата до 10 г. ще се возят безплатно в градския транспорт, учениците и студентите - с карта за 15 лв. Няма промяна при стойността на картите за пенсионери. Това съобщиха от Столичния общински съвет. Преди седмица МС взе решение да намали цените на превозните документи в столицата.

От утре започва да се прилага безплатното пътуване на деца до 10 години и отстъпката от 70% за ученици, студенти и докторанти. Това заяви председателят на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера по време на брифинг в СОС, предаде репортер на БГНЕС.

Зам.-председателят на Комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков съобщи, че заради новата тикет система промените влизат в сила още от утре. “В София новата тикет система - именно защото е електронна, ще позволи в рамките на утрешния ден превозните документи да бъдат на цените, които са в резултат от Постновлението на МС”, обясни той.

Зафир Зарков

Общинският съветник Карлос Контрера обясни, че с колегите му са дискутирали дълго как конкретно как да изпълнят предписаното от МС безплатното пътуване на деца до 10 години, отстъпката от 70% за ученици, студенти и докторанти. “По отношение на пенсионерите минималната отстъпка, която предписва постановлението, е по-ниска от тази, която използват в момента. За тях няма да има промяна. Отстъпката, която се дава от Столична община е по-голяма, от тази, която ни задължава Постановлението”, съобщи той.

Карлос Контрера

Заради промените временно ще бъде преустановена продажбата на годишни карти за студенти и ученици, докато СОС приведе тарифата в съответствие с решенията на МС. Вече закупените карти, обаче, остават валидни и няма да има проблем при ползването им.

Общинските съветници обмислят и вариант, при който хората да получат обратно парите си, ако са си купили карти преди влизането на Постановлението на МС в сила. “Това ще става вероятно със заявление от ползвателя на превозния документ”, съобщи Контрера. /БГНЕС