„От Възкресението на Св. Лазар до Св. Дух” – изложба за най-значимите християнски празници

Изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух” разказва за най-значимите празници в нашата християнска църква, заяви за БГНЕС Мариела Стойкова, която е уредник в Музея за християнско изкуство.

Тази вечер в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” бе открита изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух“. На откриването присъства и главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим.

„Провокацията за тази изложба дойде от натрапчивото усещане, че голяма част от хората не знаят какво се случва в църквата, какви са събитията, които празнуваме, как трябва да се държат в църквата, какво точно празнуваме. Хората малко знаят за тези празници, въпреки, че те са едни от най-празнуваните. Затова решихме да покажем тази изложба чрез църковното изкуство. Затова решихме да направим изложба, която да разкаже за най-значимите празници в нашата християнска църква, а именно от Възкресението на Лазар, страстната седмица, Пасхата и петдестдневния пасхален период, който завършва с празника Св. Дух“, обясни уредничката на музея.

Освен близо 65 икони, които разказват как са се празнували празниците, организаторите са изработили и табла, които разказват какво представлява празника, какво казва Евангелието за него, какво е посланието на празника и каква е молитвата, която се чете на този ден.

„Тук могат да бъдат видени произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век, част от които много рядко се показват. Може да видим една великолепна двустранна икона на „Първия Вселенски събор” с още една по-рядка тема „Видението на Св. Петър Александрийски”. Може да видим икона, която показва „Спорът на Св. Николай с неверника Арий, на когото той удря плесница по време на спора. Наред с тези произведения, които показват самите празници сме показали и няколко, които са свързани с посещението на Светите земи, по-специално Божи гроб, където се запалва и Благодатния огън. Затова сме включили „Йерусалимия“, която е донесена от Божи гроб. Тя е при нас, благодарение на дъщерята на Светлин Русев, която ни я предостави за временно ползване“, добави още Стойкова и каза, че от колекцията на Светлин Русев е и икона, която показва „Свалянето от кръста“ и е дело на критски зограф, от началото на 18 в.

Мариела Стойкова, уредник в Музея за християнско изкуство

Като интересен експонат, уредникът ни показва и плащеница, която показва свалянето на Христос от кръста и неговото оплакване преди полагането му в гроба. Произведението е собственост на Археологическия музей.

Освен иконите, в експозицията са включени и книги, които са в основата за възникването на иконографията, която навлиза в по-късните икони и стенописи. Показани са също и предмети, които са свързани с богослужението.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна колекция „Светлин Русев“.

Изложбата може да бъде посетена в Музея за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски”, до 16 септември. /БГНЕС