От „велика европейка“ до „пристан на мира“: ЕС отдава чест на Меркел

Европейските лидери засипаха с похвали германския канцлер Ангела Меркел днес по време на участието ѝ в последната си среща на върха на ЕС след 16-годишно управление, оказало силно влияние върху блока в големи възходи и падения.

Меркел е участвала в зашеметяващите 107 срещи на върха на ЕС, на които се случиха някои от най-големите обрати в най-новата европейска история – между тях дълговата криза в еврозоната, притокът на сирийски бежанци, Брекзит и създаването на знаковия за блока Фонд за възстановяване от пандемии.

"Вие сте символ", каза домакинът на срещата на върха, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на отдаване на почит към нея при закрити врата, според служител в залата.

Среща на върха на ЕС "без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула", каза Мишел, след като 26-те колеги на Меркел я аплодираха бурно.

Той връчи на Меркел това, което беше описано като "художествена импресия" от сградата "Европа" – реплика на сегашния куб със стъклен покрив, където се провеждат срещите на върха.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел нарече Меркел "машина за компромиси", която "обикновено намираше това, което да ни обедини" по време на маратонските преговори в рамките на ЕС.

"Тя ще липсва на Европа", каза той.

"Тя е човек, който в продължение на 16 години наистина остави свой отпечатък върху Европа, като помогна на всичките 27 от нас да вземаме правилните решения с много човечност в трудни моменти", каза белгийският министър-председател Александър Де Кроо.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че се надява Меркел, която е "велик политик", да остане на политическата сцена "под една или друга форма".

Австрийският канцлер Александър Шаленберг я нарече "несъмнено велика европейка" и "пристан на мира, ако щете, в Европейския съюз". Нейното напускане, каза той, "ще остави пропаст".

Умения за мека сила

На последната си двудневна среща на върха в Брюксел тя отново заложи на уменията си за "мека сила", за да облекчи разгорещения спор с Полша относно нейното отхвърляне на правния ред на ЕС - нещо, което според мнозина може да се окаже следващата екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

През първия ден на срещата полският министър-председател Матеуш Моравецки защити решението на Конституционния съд на страната му от 7 октомври, според което правото на ЕС се прилага само в определени, ограничени области, а полското право има предимство във всички останали.

Меркел, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, използва значителния си политически капитал, за да настоява за диалог с Полша, като предупреди за "каскада" от правни битки, ако въпросът се разрасне до оспорване пред Съда на Европейския съюз. Посланието беше прието от Европейската комисия и държави като Нидерландия и Белгия, които искаха по-решителни мерки срещу Полша, която те обвиняват, че отменя демократичните норми, като премахва съдебната независимост на националните съдилища.

Враждата между Изтока и Запада е повтаряща се тема в дългия мандат на Меркел. Нейната посредническа роля отразяваше статута на Германия като икономическа сила на ЕС с влияние над много от страните от бившия съветски блок, чието членство в съюза наклони политическия баланс от Париж към Берлин. Тя също така говори за семейния произход на Меркел - германски и полски.

Миграция

Миграцията е един от въпросите, които в най-голяма степен разделят източните държави.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан беше сред тези, които се обявиха против необичайно смелото решение на Меркел през 2015 г. да отвори границите на Германия за повече от един милион кандидати за убежище, предимно от разкъсваната от войни Сирия. Орбан - подкрепен от Словакия, Чешката република и Полша - просто пренебрегна директивата на ЕС за споделяне на тежестта, което доведе до разрив в миграцията, се още не заздравен.

Въпросът за миграцията отново беше поставен на дневен ред през втория ден от срещата на върха днес. Но тъй като позициите на източните държави, които са против миграцията, вече са добре известни и до известна степен се подкрепят от Австрия и Нидерландия, не се очаква съществена дискусия и сигурен пробив по отношение на споделянето на тежестта.

Германия все още е в процес на съставяне на правителство, което да замени това на Меркел, след като на изборите през септември, на които тя не участва, нейната консервативна партия ХДС претърпя поражение. /АФП