Отбелязваме 122 години градски транспорт в София

На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият електрически трамвай, което поставя началото на Столичния градски транспорт. По повод празника, „Столичен електротранспорт“ организира безплатна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ и обратно, съобщават от Столичен електротранспорт.

Градският транспорт в столицата обикновено е в основата на новини, които са с негативна конотация. Допреди десетилетие причината беше амортизираният и замърсяващ околната среда подвижен състав и нередовността на пътниците, днес пък причината са недостигът на средства за заплати на водачите и поддръжка, високите цени на горивата и електроенергията и спадът на пътниците, провокиран от пандемията от Covid-19. Настоящата тема обаче няма да фокусира вниманието върху проблемите с тази обществена услуга, а ще се опита да разкрие любопитни детайли от историята му. За помощ в тази нелека задача, потърсихме един от нейните изследователи Дариан Георгиев.

Първите сведения за транспорт, наричан от софиянци трамвай, се появяват в края на XIX век. Тогава превозното средство представлявало т. нар. конски омнибус, чийто маршрут свързвал днешния площад "Света Неделя" с гарата, Горна баня и Княжево.

През 1898 година общината сключва договор с френско дружество, което да поддържа осветлението и мрежата и с белгийско, което да достави мотрисите.

През 1901 година са открити шест линии. Първият трамвай се е движел около центъра. Единият маршрут е бил от Централна гара до катедралата "Свети Крал". Другият е преминавал по улица "Търговска“, а третият е вървял по маршрута на днешните трамваи 20 и 22 – от улица "Странджа“ до малко преди гара "Подуяне".

Първата трамвайна линия по Граф Игнатиев е пусната през 1901 г.

Градът се е обслужвал от белгийско дружество. Първите мотриси са били белгийски с електроника на ББС. Мотрисите, които пристигат малко преди Първата световна война са от марката "Цепелин" се движат по маршрута до квартал "Княжево". След отделянето ни от белгийското дружество, следват договори с фирми като "Сименс", „Ман“, "Бреда" и други западни марки. Първият български трамвай пък излиза от завода през 1924 година под формата на ремарке, построено от екипа на инженер Теодосий Кардалев.

Първите трамвайни мотриси, произведени изцяло в България се появяват през 50-те години, когато по маршрута на трамвай №5 поема специално произведената за нея мотриса "Република". Разрастването на трамвайната мрежа и появата на нови 10 линии през 50-те, налага производството и на други модели подвижен състав. Така се появяват мотрисите "Космонавт", "Комсомолец", "България 1300" и "София".

През 1941 година тръгва първата тролейбусна линия, свързваща Княжево с тогава все още село Горна Баня. По време, а и след Втората световна война, този вид транспорт спира, а през 50-те години бива подновено изграждането на тролейбусните линии. Характерното за тролейбусните линии е това, че увеличаващият се пътникопоток, особено в южните квартали на София, налага покупката на много нови возила. В началото на 60-те години, тогавашната Столична дирекция "Тролейбусен транспорт", сключва договор с "Шкода" за доставката на няколкостотин бройки от модела "9 ТР". Тези тролейбуси стават най-разпространените не само в София, но и в цяла България по онова време. /БГНЕС