Отбелязаха 130 г. от рождението на художника Никола Танев с непоказвани произведения

С експозицията „На път“ Националната художествена галерия отбелязва 130-годишнина от рождението на големия български художник Никола Танев, предаде репортер на БГНЕС.

Автор на снимката: БОРИСЛАВ ТОШЕВ/БГНЕС

Изложбата показва скици, ескизи, визуални дневници, кореспонденция, картички и картини от пътуванията на художника, които са малко познати на широката публика.

Галерията разполага с около 250 живописни платна на Никола Танев, но на фона на неговите над 15 хиляди творби и 55 изложби, частта е малка. За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента.

Автор на снимката: БОРИСЛАВ ТОШЕВ/БГНЕС

Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

Автор на снимката: БОРИСЛАВ ТОШЕВ/БГНЕС

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора, експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника. В края на изложбата посетителите могат да видят статива и стола, на което той е седял в ателието си докато оглежда и мисли върху произведението си. Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия. Изложбата трябваше да бъде открита през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега. /БГНЕС