Отбранителната линия на НАТО в Румъния – безпрецедентна в историята на алианса

Току-що пристигнали в тренировъчния лагер на армията в Чинку, 120-милиметрови оръдия, натоварени на френски танкове, вече гърмят по калния полигон, докато НАТО укрепва силите си в Румъния, страна-членка, граничеща с Украйна.

"Украинската криза показва, че това, което се случва на изток, може да застраши цяла Европа. Показваме, че НАТО присъства, обединена е и е готова на всичко", казва Александър дьо Фелигонде, френски полковник, който ръководи батальон от военнослужещи от различни държави в це

В качеството си на водеща страна за разгръщането на "засиленото предно присъствие" на Алианса в Румъния, Франция изпрати около 20 бронетранспортьора и 13 танка "Leclerc". Застрашителните 56-тонни бойни танкове могат да изстрелват по 6 снаряда в минута на разстояние до 6000 метра - дори в движение.

Разработката на „Leclerc“ започва по време на Студената война, когато НАТО се подготвя за конфликт с "висока интензивност" с противниците си от Варшавския договор, водени от Съветския съюз. Завръщането на членовете на Алианса към подготовката за подобна война, след като години наред се бориха в напълно различни конфликти в Близкия изток и Африка, се ускори след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Преди това френски танкове бяха разположени в Естония и Литва, членки на НАТО, граничещи с Русия, но внезапното нападение превърна Румъния в нова фронтова държава.

Ръководеният от Франция батальон сега наброява около 700 души. Повечето от тях са французи, а около 80 са холандци. В момента се изграждат съоръжения, които да приемат целевия брой от 1200 души.

5000 войници на НАТО

Освен че ще развява знамето на НАТО на югоизточния фланг на Алианса, разполагането има за цел да накара различните армии да работят по-добре заедно.

"Трябва да тренираме заедно, за да бъдем надеждни" като обединена бойна сила, казва Дьо Фелигонда, наблюдавайки от един хълм как танковете изстрелват залпове от снаряди в съвместно учение с холандците и румънците.

"Има езикова бариера с французите, но имаме едни и същи процедури. По-лесно е, отколкото си мислех", казва лейтенант Витсе от холандските сили.

В момента в Румъния се намират около 5000 чуждестранни военнослужещи - най-големият контингент от където и да било в югоизточния регион на НАТО. Някои от тях са базирани на черноморското летище Констанца, на около 400 км от Кримския полуостров, който Русия незаконно анексира от Украйна през 2014 г.

В един от ъглите на базата се мъдрят леки бронирани машини и хеликоптери "Chinook " и "Apache", принадлежащи на бригада от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ. По-нататък на север, само на 100 км от украинската граница, по-рано тази година пристигнаха френски войски, за да подсилят противовъздушната отбрана.

Готови при нужда

На тренировъчния полигон Капу Мидия, в края на неравния път, водещ през полето, е разположена френска противовъздушна система със среден обсег, известна като MAMBA. Ракетната батарея е предназначена за защита на стратегически важния пристанищен район на Констанца.

"Разполагаме със системи за противовъздушна отбрана, но не разполагаме с достатъчно, за да защитим цялата граница на НАТО" в Румъния, казва румънският подполковник Калин.

„Комбинираният радар и ракетите на MAMBA покриват 100-километров радиус срещу огромен набор от въздушни заплахи - балистични ракети с малък обсег, изтребители, хеликоптери, дронове, дори залпове от крилати ракети", казва майор Кристоф, оперативен ръководител на френския отряд.

Досега в румънското въздушно пространство не са подавани сигнали за тревога, откакто избухнаха сраженията в Украйна, въпреки че руски ракети прелетяха над близката Молдова.

„Ако Русия нападне Румъния, можем да открием огън в рамките на няколко секунди след решение на НАТО, подкрепено от Букурещ“, казва Кристоф.

"НАТО наблюдава всичко, което се случва в Черно море", казва италианският офицер Микеле Морели, чиито самолети извършват "въздушна полиция" за Румъния от базата в Констанца.

Четирите самолета „Eurofighter“ на полковника могат да бъдат задействани в рамките на 15 минути.

"Наблюдаваме руската активност, за да сме сигурни, че те знаят, че сме тук", казва Морели. "През последните няколко месеца летяхме много по румънските граници. Колкото ние сме наясно с присъствието на руснаците, толкова и те са наясно с нашето. Не планираме да използваме оръжия, но сме готови да ги използваме, ако се наложи", допълва той. /БГНЕС, АФП