Оцелелите от Ковид са по-склонни да развият психични проблеми

Проучване, проследяващо оцелелите от Ковид, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с психичното си здраве до година след положителния тест, спрямо други хора, които не са боледували.

Рискът е еднакво висок и за хората, които са били хоспитализирани, и за тези, които са се лекували вкъщи.

Изследователите анализират здравни данни от 153 848 заразени, които са преживели Ковид и са имали положителен резултат от PCR тест между 1 март 2020 г. и 15 януари 2021 г. Изследователският екип проследява тяхното здраве до 30 ноември 2021 г.

Авторите на изследването са изчислили честотата на развитие на различни психични проблеми след Ковид, като сравняват резултатите на преболедувалите с тези от контролните групи. Установява се, че общият риск от развитие на проблеми с психичното здраве се е увеличил до 64,38 допълнителни случая на 1000 души.

Изследователите съобщават за следния повишен риск от инциденти с психично здраве на 1000 души година след преболедуването:

- тревожни разстройства: 11.06 допълнителни случая

- депресивни разстройства: 15,12 допълнителни случая

- стрес и адаптивни разстройства: 13,29 допълнителни случая

- употреба на антидепресанти: 21,59 допълнителни случая

- употреба на бензодиазепини: 10,46 допълнителни случая

- опиоидни рецепти: 35,90 допълнителни случая

- нарушения при употреба на опиоиди: 0,96 допълнителни случая

- други (неопиоидни) нарушения при употреба на вещества: 4,34 допълнителни случая

- неврокогнитивен спад: 10,75 допълнителни случая

- нарушения на съня: 23,80 допълнителни случая.

„Симптомите най-вероятно се дължат на мозъчно възпаление“, обяснява д-р Болдрини от екипа на изследователите. „Мозъчното възпаление присъства при тежко депресивно разстройство и деменции. Мозъчните симптоми се откриват при други възпалителни заболявания като системен лупус еритематозус. Дори при хора с лека форма на Ковид може да имат продължителен възпалителен отговор, който нарушава мозъчната васкулатура и синтеза на невротрансмитери, включително серотонин".

Според друг учен стресът е допълнителен потенциален фактор за развитие на психични проблеми. "Самоизолацията у дома причинява смущения в живота на хората. На всичкото отгоре притесненията относно предаването на инфекцията на близките и за потенциалната тежест на заболяването вероятно ще повлияят на психическото състояние поне в краткосрочен план", установяват изследователите. /БГНЕС