Отец Йоан: Свети Стефан е пример за всички човеци

Свети Апостол първомъченик и архидякон Стефан пръв от апостолите се удостоил с мъченическа смърт, пръв от всички човеци се е удостоил да види Господ Иисус Христос след възкресението и възнесението вдясно на Бога и Отца. И пръв подобно на самия Спасител, когато го убивали с камъни, се е молим за своите убийци. Такъв небесен покровител имаме за този новостроящ се храм.

Това заяви пред БГНЕС иконом Йоан Куков, предстоятел на новостроящия се храм „Свети Апостол първомъченик и архидякон Стефан” в Южния столичен парк на връх днешния празник.

Освен това свети Стефан е свързан с борбата за църковна независимост на българския народ.

По думите на отец Йоан, не случайно цариградският храм „Свети Стефан” е посветен на него. Свети Стефан е и небесен покровител на целия български народ в неговото утвърждаване в православието, в истината.

Той е пример за всички човеци, за всички християни да пазим вярата и да сме готови дори да умрем за истината в Христа и Исуса, каза още отец Йоан, който поздрави всички именници:

Нека по името им бъде и животът им, защото Стефан означава венец. Нека и те се увенчаят с добродетели, подобно на първомъченик и архидякон Стефан. /БГНЕС