Отец Петър Кудузки: През светлата седмица и до 40-я ден от Възкресението си Христос е сред хората

Светлата седмица започва от днес. Тя се нарича такава, защото Иисус Христос възкръсва от мъртвите, с което се извършва и нашето спасение. Той ни освобождава от всички грехове, които сме натрупали и имаме възможност да се изповядаме и пречистим, с което се освобождаваме от всички грехове. Светла е, защото Христос така е създал и света – първо има тъмнина, след това има светлина. Това каза в интервю за БГНЕС отец Петър Кудузки от столичния храм „Рождество Христово“.

„Предната седмица беше страстната седмица на страданията на нашия Господ, най-тъмната седмица. Сега следва светлата седмица – богослуженията са най-празнични, през цялата седмица се извършва едно и също както се извършва в събота вечерта“, каза той.

В тази седмица трябва светлината на Христовото Възкресение в душите си и да се стараем да бъдем за пример на останалите с поведение и отношение.

„Трябва да запазим тази светлина в душите си, в семействата си, да запазим доброто чувство от тази светлина през цялата година, да бъдем по-добри. Не да наблягаме на яйцата, козунаците и на гощавките, а просто да запазим мира в душите си, в семействата си, да бъдем пример за околните с начина си на живот“, призова свещеникът.

Попитан защо 40 дни хората се поздравяват с Христос Воскресе, отец Кудузки обясни, че това се прави, защото Христос все още е сред хората и не се е възнесъл на небето.

„Ние сега възпоменаваме, че той е на Земята и извършва чудеса между хората, между своите ученици. Той им се явява и им показва своите рани от гвоздеите и от пробождането с копието в ребрата и виждаме, че той наистина е възкръснал и ние правим това възпоменание точно през тези велики дни“, обясни духовникът.

През тази седмица православната църква почита Св. Георги Победоносец.

„Хората свързват Гергьовден с агнето, което не е най-същественото. Хубаво е да обърнем внимание на службата, да се помолим заедно с нашите семейства, да се пречистим на светата божествена литургия“, каза отецът.

Светлата седмица завършва с Томина неделя.

„Тогава се възпоменава неверието на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал и е казал, че докато не вкара пръстите си в раните на Господа и в ребрата му няма да повярва. Когато Христос му се явява и му казва да си вкара пръстите в раните, му казва че са блажени тези, които не са видели и са повярвали“, разказа свещеникът.

Отец Петър Кудузки посочи, че в последните години се наблюдава една положителна тенденция, а именно – завръщането на хората в храма. По думите му три пъти повече миряни само в тяхната църква са се пречистили на Възкресение.

„Може би са осъзнали нещо от времената, в които живеем в последно време, пандемията. Хората се поизплашиха и се върнаха в храмовете“, заяви той и добави, че доста хора са се пречистили.

Духовникът каза още, че хората могат да се причестяват през цялата година, с изключение на Разпети петък, когато няма литургия.

Той е категоричен и по отношение на лъжичката за причастие, която тази година е била дезинфекцирана, но само за спокойствието на вярващите.

„Когато лъжичката се потопи в светата чаша, с истинската кръв на Христос, няма опасност от никаква зараза или болест“, убеден е свещеникът.

По думите му досега няма доказателство, че чрез светото причастие е предадена някаква болест. /БГНЕС