Отец Покровски: Единственият изход е ваксината

През изминалата седмица имаше сериозен наплив от желаещи да се ваксинират в различните ваксинационни пунктове в столицата. Репортер на БГНЕС провери какво се случва на ваксинационния пункт в УМБАЛ „Александровска“ днес.

Учудващо малък брой желаещи да си поставят една от трите налични ваксини – Pfizer, Moderna и Janssen. Минути след 9.00 часа във вторник своя ред пред пункта чакаха няколко души. Сред тях е и отец Петър Покровски.

„Аз съм на възраст и с хронични заболявания. Единственият изход е ваксината. Всичко онова, което се говори, че ваксината не влияе, не е вярно. Аз искам да умра по-лесно с ваксина, отколкото без ваксина, защото знам какво става в интензивните отделения – всеки ден почти погребвам човек от COVID-19. И това, което казаха добрите ни лекари, че ще има чували с мъртъвци, се сбъдна. Вижте в момента какво е положението - по един самолет хора си отиват всеки ден. Умират средно по 60 души на ден, в провинцията да не говорим, което е жестоко“, каза отецът.

По думите му единственото решение на проблема с високата смъртност от COVID-19 е ваксинацията.

„Кой каквото ще да ми говори, че има грипчета, че се понасят лесно и да пием прахчета и чайчета, просто това няма да стане. Аз съм сериозен човек, предполагам, че съм средноинтелигентен, проучил съм нещата, не чета ония хейтове в интернет, които казват „Не се ваксинирайте!“, защото статистиката сочи друго нещо. Всеки, който се е ваксинирал, оцелява. Много малко проценти не оцеляват при заболяване. Затова съм дошъл за трета бустерна доза“, категоричен бе свещеникът.

Според него мярката с т.нар. „зелени сертификати“ е нещо, което поражда гняв. Той се оплака, че е отишъл на преглед във ВМА, поискали са му сертификат и PCR тест, за да бъде прегледан.

„Законът е закон. Аз съм от онова поколение, което беше ваксинирано с всички ваксини и затова моето поколение не боледуваше от онези болести – нито от туберкулоза, нито от детски паралич, нито от едра шарка. Тогава никой не ни питаше дали искаме или не искаме да се ваксинираме. Разбира се, аз не съм фен на тоталитарните режими, но е факт, че за онзи период ваксините свършиха работа, което е достойно и човешко“, заключи отец Покровски. /БГНЕС