Отец Спас: Минавайки под масата, ние съпреживяваме мъките Христови на Разпети петък

На Разпети петък се изнася Светата плащеница, което символично означава свалянето на Иисус Христос от кръста и полагането му в гроба. Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

На Разпети петък нашият Господ Иисус Христос е разпънат на кръста

„Той е невинно обвинен като богохулец, като сам се обявява за син на Отца, въпреки че Той наистина е такъв. Ние казваме, че Той е истински Бог и истински човек“, заяви отец Спас.

Когато Христос е разпънат на кръста голяма част от учениците му се разбягват от страх. Самият Апостол Петър три пъти се отрича от него и както самият Христос му казва, докато петел пропее ти три пъти ще се отречеш от мен. Така и свети Апостол Петър третият път, когато се отрича от Христос и казва, че не го познава, петел пропява и се сеща за това, което му казва Христос и се разплаква жестоко.

„Единствените, които остават са свети Йоан Богослов, Света Богородица и светите мироносци. Свети Йоан Богослов по онова време е бил 16-годишен, мироносците за Римската империя са били жени и нищо особено. По тази причина римските власти и военни не са ги безпокоили, не са ги притеснявали. Свети Йоан Богослов е възприеман също като юноша, който нищо не може да им направи. Това е и причината те да си при Кръста господен при неговите мъки“, продължи разказа си отец Спас и добави: „Но пък именно тогава идва изкупването на нашите грехове, особено първородният грях, който се отмива със светото кръщение. С осветената вода чрез миропомазването се очиства нашият първороден грях и така ни се дава възможността чрез причастието и изповедта да се опрощават нашите грехове и ние наистина да придобием ангелски живот. Това е благодарение на Христос, на това че дойде сред нас и пострада за света“.

На Разпети петък се спазва изключително строг пост

Отец Спас Рангелов обясни, че постът не е свързан само с това дали да се храним или не. „Идеята е да спазваме духовния пост, който е много по-важен и ключов“, каза той и добави, че не трябва да превръщаме поста в един вид диета.

Също така трябва да знаем, че духовният пост винаги е на първо място, телесният - на второ и, че той подкрепя духовния.

„На този ден, когато сме лишени от храна и питиета през целия ден, трябва да знаем, че не трябва да си вредим на здравето. Това важи особено за възрастните православни християни, които имат заболявания. Не трябва да изтезаваме тялото си до крайност. Трябва да знаем, че болестта само по себе си също е един вид пост. В този ден, в който имаме и болежки трябва да бъдем внимателни, препоръча отец Спас и припомни, че когато наш близък почине не ни се прави нищо весело, не ни се яде, нито ни се пие. „Когато говорим за нашия Спасител Иисус Христос е абсолютно същото на този ден“, заяви духовникът.

На Разпети петък богослужението е дълго

Богослуженията по време на Страстната седмица са дълги с дълги последования.

„Ключовото е, че на Разпети петък се изнася Светата плащеница, което символично означава свалянето на Иисус Христос от кръста и полагането му в гроба“, разказа отец Спас.

Светата плащеница се възлага на маса или ковуклия /по-големите украсени маси – бел.ред./ и се минава под нея.

„Това се прави за да можем да съпреживеем доколкото е възможно мъките на Христос. Това не е минаване под гроба или под масата, както често може да се чуе, а напротив трябва да съпреживеем неговите страдания и да бъдем пак със силна вяра в храма, а не просто да го направим заради суеверие или за здраве, както много често можем да чуем“, подчерта свещенослужителят. „Тук идеята е да съпреживеем мъките на Христос и да бъдем заедно с него в този велик ден“, добави отец Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“, намираща се в столичния квартал „Лагера“. /БГНЕС