Отец Зоран: Здравето се дава от Този, който славим

Празнуваме големият християнски празник Вход Господен в Йерусалим, известен като Цветница. В храмовете в цялата страна се отслужват празнични богослужения. В двора на църквата „Свети Три Светители“ в Горна Оряховица храмовото настоятелство и местното женско дружество „Свети Мина“ организират благотворителен базар, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Стотици вярващи се събраха рано сутринта в църквата за празничната служба по случай Цветница, която бе отслужена от предстоятелят на храма отец Зоран Мамучевски. Свещеникът е родом от град Берово, Северна Македония. Завършил е Духовната семинария „Св. Климент Охридски“ в Скопие през 2005 г. След това продължил обучението си в Православния богословски факултет към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Магистратурата си пък изкарал в Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж, Великобритания. От 2010 г. по покана на Великотърновския митрополит Григорий служи в църквата „Свети Три Светители“ в Горна Оряховица. С енергичната работа на свещеника и неговото семейство, храмът бе ремонтиран с дарения. Отец Зоран и съпругата му Бранислава организират от години и социална трапезария за социално слаби и самотно живеещи пенсионери, която всеки ден изхранва близо 150 нуждаещи се.

Днес стотици вярващи от Горна Оряховица запалиха свещички и получиха осветени върбови клонки в храма.

„Нека всички ние като човеци, които днес ще дойдем да си вземем върба, върбови клонки, да си спомним, че не тя дава здравето, а здравето го дава Този, когото славим, Господ Иисус Христос!“, с тези думи се обърна отец Зоран.

В двора на храма бе организиран благотворителен базар от местното женско дружество „Свети Мина“. Тази година средствата от благотворителната продажба ще бъдат в подкрепа на онкологично болни.

„Традиционно нашите базари са на Цветница и Рождество Христово. Предлагаме дрешки, които са на 1 лев, 2 лева, на символични цени, сувенири, иконки, сладки, ръчно направени бижута. Каузата тази година ще е за един наш съгражданин, който се бори с болестта тумор на мозъка, когото искаме да подпомогнем, както и за едно студио на жени, боледували от рак, които искат да им дарим за залата огледала, разказва Бранислава Йовович, председател на дружество "Свети Мина".

Това е нашият пореден базар, в който искаме хората да се включат с добро! Да внесем цвят и настроение в предстоящите празници, обяснява и Нели Григорова от дружеството.

Преди дни от женското дружество проведоха дарителска акция за подпомагане на социално слаби за Великден с хранителни продукти. /БГНЕС