Отец Спас: Християнският свят почита Свети Георги цели 17 века

Цели 17 века Свети Георги е един от най-почитаните светци в целия християнски свят. Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

Свети Георги е живял между III в. и IV в. в Римската империя. Той е бил умел пълководец и е командвал цял легион, служел е в личната гвардия на император Диоклециан (284-305 г.). Проявява огромно мъжество и отказва да преследва християните, с което си навлича гнева на императора, който решава да го накаже изключително жестоко като назидание. Въпреки всички мъчения, на които е подложен Георги не предава своята вяра. На помощ му се притича и Христос, която му се явява и му помага да издържи мъжествено до самия край.

„Затова и Бог го удостоява да бъде близо до него като светец и неговите молитви да бъдат чути и да се сбъдват толкова много чудеса“, разказа отец Спас.

И наистина ние научаваме за много чудеса, които Свети Георги извършва. Две от тях са засвидетелствани в прочутата икона, където светецът побеждава змея. От една страна той помага на хората, избавяйки ги от звяра, а от друга на едно момче, което е изобразено на заден план на иконата да се прибере в родното си място.

„Две от чудесата са изографисани на самата икона. Те са свидетелство на безбройните чудеса, които той твори с помощта на божията промисъл, защото без Бог светиите не могат да творят чудеса. Те са наши молитвени застъпници пред Бога“, обясни отец Спас.

Самият Свети Георги е честван не само от православните християни, но и от католиците. Мюсюлманите също го почитат като Апостол на Христос. Той е покровител на цели държави - Великобритания и Грузия, която голяма част от света нарича Джорджия. В България Свети Георги е патрон на нашата армия.

Много жития са посветени на светеца. Те са изключително много през вековете. Най-старото е от IV-V век и се смята за апокрифно, защото в него се събират различни информации, като не всички от тях се смятат за достоверни. „Когато една информация не е достоверна, тя става апокрифна, но се пази до ден-днешен“, обясни отец Спас. Православната църква обаче е направила така, че да имаме житие, който най-точно и правилно да разкаже за живота на Свети Георги.

Светецът е свързан и с историята на град София, където само няколко десетилетия след неговата канонизация е построена едноименната ротонда. След приемането на християнството за официална религия, се свикват редица църковни събори, на които се решават богословските проблеми.

„Смята се, че един от Сердикийските събори, които са изключително важни за нас в православната църква, е проведен в двора на ротондата „Свети Георги“. Самата ротонда е още едно свидетелство колко почитан е бил този светец“, заяви отец Спас.

На всички именници той пожелава да следват примера на Свети Георги.

„Светиите са наши примери как трябва да живеем като православни християни, а не да следваме суеверия. Самата дума суеверие идва от празно. Трябва да следваме непразната вяра, да следваме живота на светиите, които да бъдат наш пример, като най-основният пример е животът на Христос. Всички, които носят името Георги, да бъдат мъжествени и да удържат вярата си като него“, пожела отец Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“, намираща се в столичния квартал „Лагера“. /БГНЕС