Отец Спас: Силната молитва и силната вяра в Бог може да сътвори чудо

Пожелавам на всички, които носят имена на цвета, растения, дървета да бъдат най-вече здрави, да бъдат със силна молитва към Бога, със силна вяра, защото знаем, че вярата е тази, която възкресява, вярата е тази, която дава надежда, вярата е тази, която е критерият Бог да твори чудеса.

Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

Веднага след възкресението на Лазар огромната тълпа, която следва Иисус Христос заради чудото, което е извършил с Лазар, го последва до неговия вход в Йерусалим. „Народът го посреща като Спасителя, като Христос, който трябва да дойде и вече е сред тях. Не случайно го посрещат така и за да се сбъдне пророчеството на Свети Пророк Захарий, който казва, че „Царят ще дойде възседнал осле“, разказа отец Спас. Когато Христос изпраща своите ученици до близкото село, за да вземат ослето се случва още едно чудо. „За нас звучи нелогично как тези стопани биха си дали ослето на светите Апостоли, но факт е, че се случва чудото. Най-вероятно хората са чували за Иисус Христос и дават своето осле“, добави отец Спас.

Възседнал не него, за да се сбъдне пророчеството Христос влиза в Йерусалим. За народа е ясно, че той не влиза като земния цар, а като небесния, който дава не охолен живот, а дава възможност за живот вечен. Това е ключовото послание. Хората го посрещат с палмови клонки, които нямат палмови клонки свалят дрехите си и ги постилат на земята, за да може Христос да се придвижва като истински цар и да не стъпва по нея.

„Това е причината днес у нас да се раздава благословена върба, за да може всеки от нас да си я занесе вкъщи за благословение. По нашите краища няма палми, а най-близкото е върбата, която цъфти по това време. Най-важното е да посрещнем Празника на празниците – Възкресение Христово с тази благословена върба и да го посрещнем като Царя и да кажем: „Осанна във висините“. Седмица по-късно да се поздравим с Христос воскресе, защото тълпата по онова време за разлика от днес не казва Христос воскресе, а казва – разпни го!“, обясни отец Спас.

Това е същата тази тълпа, която го е посрещнала като цар, но след това е убедена от първосвещениците, че той е богохулник. Те се страхуват от Христос, защото тълпата го следва заради възкресението на Лазар. Първосвещениците успяват да го уподобят на богохулник заради думите му, че е син на Отца. Но на кръста Христос изкупва нашите грехове.

Отец Спас подчерта, че вярата е критерият Бог да прави чудеса, дори и при възкресението на Лазар. „Ако прочетем по-внимателно, не случайно Христос пита неговите сестри дали вярват, макар и да са вярващи, макар и да са приближени до него. Защото това е критерият върху, който Бог може да твори чудо. В случая именно заради тяхната молитва, заради тяхната вяра, Бог възкресява Лазар“, каза той и добави, че така е и днес.

„Когато вярваме, когато имаме силна молитва и силна вяра Бог може да сътвори чудо, дори и с нашите близки починали, за които трябва да се молим. Това е още едно доказателство, че докато сме живи, докато имаме възможността трябва да се молим за тях. Затова отваряме една огромна скоба за вярата, надеждата и любовта, защото самият Христос казва: Аз съм пътят, истината и животът. Аз съм същият вчера, днес и утре. Затова и ние трябва да бъдем негови истински последователи, а не да си пожелаваме на такива празници здраве и всички пожелания, които си пожелаваме, а да знаем, че има нещо много по-важно – Вечното, което Бог ни го предлага!“, заяви отец Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“, намираща се в столичния квартал „Лагера“. /БГНЕС