Отговаряме на 30 въпроса при националното преброяване

Скоро започва пробното преброяване на населението. "Това ще бъде 18-ото преброяване, това, което ще проведем догодина, и то е изключително сериозно, отговорно и трудно за провеждане. По тази причина ние правим предварително една подготовка, едно пробно преброяване, което на практика симулира истинското преброяване, което ще бъде януари месец 2021 година", каза пред БНТ Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт.

Предварителното преброяване ще се проведе в Разград, Велинград и Студентски град, както и няколко села. Подборът е направен изключително внимателно и аргументирано.

Ще има възможност за електронно преброяване, както и преброители, които ще идват по домовете.

"Предполагаме, че едно лице може да бъде преброено за около половин час", уточни Цветарски.

Той призова да се участва в преброяването, защото е интересно, защото хората са важни от тях зависи как ще се управлява държавата.

За населението са предвидени 30 въпроса. Има отделно въпроси за сграда и за жилище. Има и две извадкови изследвания, в които попадат домакинства на случаен принцип.

Въпросите са задължителни, отговорите са пожелателни. Предвидени са варианти за всеки, който не желае да отговори на даден въпрос./БГНЕС