Отиде си Стоянка Мутафова: Жена-история, творец и аристократ

На прага на столетието почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, легендата на българския театър почина в ранните часове на Никулден. На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

"Кралица на българската комедия", „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера.

Мутафова в не едно интервю е споделяла: „Мечтата ми е никога да не стана нормална“.

„Родена аристократка, шут - по призвание... Една от най-големите Дами в българския театър... Жена – история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик...”. С тези думи от любимата ѝ Сатира се сбогуват с най-голямата си звезда.

"За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко", сподели Мутафова през 2012 г., когато празнува 90-годишен юбилей.

От Съюза на артистите в България отбелязаха, че актрисата, любима на поколения българи, е вече между звездите!

"Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с "Добър вечер", но е рано да му кажа "Лека нощ"… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше "Пътник между звездите"."

В знак на траур на сградата на Сатиричния театър е спуснато черно знаме.

Аристократката на българската сцена, с тези думи я описа нейният приятел и колега актьорът Славчо Пеев.

„Стоянка беше човек и актриса, която притежаваше уникални качества. Стоянка можеше да общува както в живота, така и на сцената с многобройната си вярна публика“, заяви Пеев пред БГНЕС.

„Преди всичко тя беше невероятно ерудирана и по тази причина тя направи големи роли на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна ерудиция, тези роли никога нямаше да се превърна в емблематични“, каза още той, визирайки Баба Гицка и много други превъплъщения на актрисата.

Славчо Пеев завинаги ще запази прекрасни спомени за Стоянка от съвместните им турнета по страната. „Стоянка беше човек живот, винаги много жизнена. Когато бяхме уморени от дългия път или след поредната пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше уникална жена, много голям човек, вече няма такива като нея“, спомня си Славчо.

Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният спътник в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 г. „Великият Нейчо Попов имаше голямо значение в живота. Той също беше уникална личност. Стоянка винаги си спомняше за него с много топли думи“, заяви Славчо Пеев.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования и заяви, че Стоянка Мутафова е изключителна личност и творец, призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката.

„Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ. С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино”, заяви президентът Радев.

"Светла ѝ памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!", написа в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

За съжаление в много кратък срок загубихме две знакови личности в историята на театъра – Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова, каза днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Има привилегията да я познавам лично. Само преди няколко месеца се видяхме и гледах неговото участие в знаковата пиеса „Госпожа стихийно бедствие“. Невероятен човек, с толкова енергия, с присъствие не само на сцената и в живота. Тя се включваше винаги в наши инициативи до последно. Тъжно е, но знаем, че хора като Стоянка Мутафова остават винаги с нас с творчеството си и с личността си“, каза Фандъкова.

Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие, сподели и председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на своята Фейсбук страница.

„С таланта си Стоянка Мутафова направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи. След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й", каза Нинова.

Въпреки че не я е познавал лично просветният министър Красимир Вълчев заяви, че се чувства много тъжно от новината за кончината ѝ. „Със Стоянка Мутафова си отива една епоха в българското кино, театър, изкуство, култура. Всичко това има отражения върху нашите мисли, върху нашите преживявания, върху всеки един от нас. Чувствам се тъжно въпреки, че никога не съм я познавал лично, никога не съм контактувал с нея лично и това е защото всички сме израснали и сме живели с нея и я чувстваме като близък човек”, каза той.

През всичките си години на сцената Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка. В театралната си история, и това може да се провери в Сатиричния театър, Мутафова е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г., заради постъпване в болница два дни преди представление.

Поклонението пред голямата българска актриса ще е на 9 декември, понеделник в Сатиричния театър.

Поклон пред светлата ѝ памет! /БГНЕС