Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Известно е, че тютюнопушенето причинява редица проблеми, свързани с кожата, преждевременни бръчки, петна и др. Специалистите препоръчват да се откажете от тютюнопушенето колкото по-рано, толкова по-добре, за да сведете до минимум последиците или дори да обърнете някои от тях.

Винаги виждаме предупреждения за тютюнопушенето, което е свързано със сериозни заболявания като рак или сърдечни болести. По-малко се обсъждат последиците за външния вид при пушачите, но за кожата ни е доста важно да има здрав вид.

Тютюнопушенето влияе на външния вид на кожата, като стеснява кръвоносните съдове, намалявайки притока на кислород и хранителни вещества към нея. Изследванията показват, че хората, които пушат, имат по-малко колагенови и еластинови влакна - протеини, които са ключови за здравето и стегнатостта на кожата, според „Healthyline“.

Освен това тютюнопушенето е свързано с пигментация, която може да направи кожата ви да изглежда сива или червеникава. То може също така да причини старчески петна и преждевременни бръчки и да влоши кожни заболявания като псориазис или екзема.

Какво се случва в тялото ви, когато откажете цигарите, описва подробно stiripesurse.ro.

Когато откажете цигарите, се появяват редица ползи за здравето. Всички органи се "чувстват" по-добре, твърдят експертите, включително и "най-големият орган", който всъщност е кожата.

Подобрява тена и пигментацията

Според изследвания от 2012 г. отказването от тютюнопушене може да намали старческите петна, зачервяването и други признаци на обезцветяване. Проучване от 2013 г. повтаря тази констатация, като изследователите стигат до заключението, че зачервяването на кожата и петната значително намаляват след отказване от тютюнопушенето.

Намалява признаците на стареене

Малко проучване от 2010 г. стига до заключението, че отказването от тютюнопушене е довело до 13-годишно намаляване на "биологичната възраст" на участниците (отнасяща се до външния вид на кожата). Изследователите базират това число на фактори като яркост, гладкост, еластичност и оцветяване на кожата. Въпреки това са необходими още изследвания, за да се разбере напълно как отказването от тютюнопушене се отразява на съществуващите бръчки.

Възстановява производството на колаген

Тютюнопушенето влияе върху производството на колаген, но този процес може да бъде възстановен след отказване от тютюнопушенето. В малко проучване от 2019 г. изследователите установяват, че отказването от тютюнопушене активира производството на колаген в организма.

Кога резултатите започнат да се виждат

Според изследване от 2019 г. признаците на старчески петна и хиперпигментация могат да намалеят в рамките на един месец след отказване от тютюнопушенето. Малко проучване от 2013 г. също така установява, че оцветяването на кожата, причинено от тютюнопушенето, започва да се променя около 4-12 седмици след отказване от цигарите.

Според експертите обаче продължителността на времето, необходимо преди да се видят ползите, може да варира. Но вероятно можете да очаквате известно подобрение в рамките на един месец. /БГНЕС