Откриха гигантски костенурки, смятани за изчезнали преди повече от 100 години

На Галапагоските острови откриха вид костенурки, които от 113 години се смятат за изчезнали, предаде 24СМИ.

На остров Фернандина е открита слонска костенурка - Chelonoidis phantasticus. Тези сухоземни костенурки се отличават с внушителни размери - теглото им достига 400 кг, а дължината им до 1,8 м. Те са рекордьори сред гръбначните животни по дълголетие и могат да живеят най-малко 170 години. Възрастта на открития екземпляр е повече от 100 години.

Теглото им достига 400 кг, а дължината им до 1,8 м.

Откритието е направила съвместна експедиция с учени от Еквадор и САЩ. Те решили да не оставят намерената костенурка в естествена среда, където може да стане жертва на бракониери. Тя е транспортирана до центъра за развъждане на слонски костенурки на остров Санта Круз.

Изследователите са открили доказателства за присъствието на острова и на други представители на редкия вид. Убедителни доказателства са следите от движение и торф на костенурките..

В различни времена на Галапагоските острови са живели до 15 вида слонски костенурки. Техният брой започва да намалява бързо след появата на архипелага на моряци и пирати, които използват острова като опорна база. През XVI век е имало 250 000 костенурки. Последният жив представител на вида Chelonoidis phantasticus, учените са видели през 1906 година. /БГНЕС