Откриха нарушения и при други хазартни игри

Има нарушения и при други хазартни игри. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който преди това отговори на въпроси на депутати от комисията по финанси и бюджет в парламента, предаде репортер на БГНЕС. Той коментира и казуса с изплащането на печалби от Националната лотария.

„Има частни взаимоотношения на базата на закона, които държавата няма как да регулира по друг начин, освен през законите, които действат. Ако някой дължи на някого нещо, кредиторът или лицето, на което му се дължи нещо има право да защити интереса си. Фирма „Държавна лотария“ няма, това е търговско наименование на една от игрите. Има няколко оператора, които екс леге ще трябва да престанат да организират точно този вид игри. Предполагам, че в техния бизнес модел е включено не само събирането на залози, а и изплащането на печалби“, каза в отговор на въпрос на агенцията ни министър Горанов.

Той е категоричен, че няма как неизплащането на печалбите да се оправадава като форсмажор.

Горанов посочи, че в Закона за хазарта не са настъпили значителни промени, освен това, което е записано по отношение на лотариите.

„Те вече ще бъдат организирани само от Българския спортен тотализатор. Всички други игри възможни по Закона за хазарта ще могат да се организират и от частни оператори“, подчерта той.

Министърът обяви още, че съвсем скоро се очаква да излезе окончателният доклад на АДФИ от проверката в Държавната комисия по хазарта и припомни, че тя е констатирала щета за държавата от невнесени данъци в размер на около 560 млн. лв.

На въпрос на БГНЕС на какво се дължи страхът на някои хора от бъдещото въвеждане на еврото, финансовият министър, коментира, че това го отдава на неинформираност и насаждане на страхове от страна на политици.

„Оценката на МВФ и на други анализатори, че са има аргументи да се смята, на база на иконометрични модели за оценка на валутните курсове, че българският лев е подценен. Не виждам защо и кой и как насажда обратната теза. Страхът на отношението между лева и еврото ми дава увереността, че присъединяването на България към Еврозоната ще постигне допълнителна стабилност и увереност“, заяви Горанов и добави, че страхът е останал в главите на хората от времето когато политици като Румен Гечев от БСП са отговаряли за изпълнителната власт.

Министърът увери, че България ще се присъедини с този курс или не и обясни, ако получаваме заплата от 1995 лв. колко пари ще имаме по сметката, след влизането на еврото в България. .

„Всеки български лев ще бъде заменен в съотношение 1,95583 към евро. Ако имате 1955 лв. във вашата банкова сметка, след присъединяването ни към еврото, в нея ще имате 1000 евро“, уточни Горанов. /БГНЕС