Откриха най-ранните доказателства за първата успешна експедиция на Колумб

Първото писмо, доказващо успешното завръщане на Христофор Колумб от експедицията му в "Индия", е намерено в „Историческия архив на благородниците”, намиращ се в Толедо.

Писмото е написано от португалския крал Жоао II, който през 1493 г. е бил със своя кораб в Лисабон. То е адресирано до Фердинанд Арагонски, който в този момент е бил със съпругата си, кралицата на Кастилия, Изабела в Барселона. "Вашият адмирал пристигна тук с богатствата на морето в пристанището на нашия град Лисабон, с когото много се радваме да видим", се казва в съобщението, цитирано от вестник „La Razón”, информира РИА Новости.

"Писмото е намерено в архива на графовете на Вилагонсало сред документите на Родриго Ариас Малдонадо, който е един от съветниците на католическите крале", каза директорът на архива Арансас Лафуенте. В Кастилия през 15-ти век нямало кралски офис и по-ценните документи били съхранявани от придворните.

Причините, поради които Колумб е решил да акостира в Лисабон, а не във всяко друго пристанище, например, Порто или Алгарве, може да са две: или корабът му е бил в толкова плачевно състояние, че не е могъл да продължи да плава, или Колумб е искал да покаже на португалския крал каква грешка е допуснал като не е финансирал експедицията, за което е бил помолен от Колумб преди той да потърси пари в Кастилия.

Според Лафуенте, който е работил по дешифрирането на посланието, написано на старинен португалски, текстът ясно изразява недоволство от Жоао II . „Смятаме, че Колумб е бил раздразнен. Фактът, че първата страна, в която е пристигнал на връщане от първото успешно пътуване, е съседна страна, ми се струва провокация“, каза историкът./БГНЕС

Тагове: