Откриха щраусово яйце на 8,5 млн. години 

Археолози откриха яйце от щраус на 8,5 милиона години по време на разкопки в централната провинция Чанкири в Турция, съобщават местните медии за „Сабах“.

Професор Айла Севим Ерол от Катедрата по антропология на университета в Анкара, която води тазгодишните разкопки с екип от 10 души, каза, че са открили малко парче от щраусово яйце и вкаменелости, принадлежащи към същия период, след като преди това са открити други вкаменелости на животни в областта.

Ерол каза, че досега разкопките са разкрили вкаменелости, принадлежащи на слонове, носорози, коне, свине, жирафи, кози, сърни, овце, видри и саблезъби тигри, добавяйки, че районът е бил много различен преди почти 9 милиона години в сравнение с днешната суха среда.

Яйченната вкаменелост е внимателно извлечена от земята и е пренесена в лаборатория за процедури за почистване, каза научният сътрудник Ерхан Тархан и добави, че в процеса са използвани фини четки и специална ланцета.

Разкопките в района първоначално са стартирани през 1997 г. Известно е, че районът е един от най-богатите по рода си по отношение на вкаменелости и е открит при съвместно разкопаване с немски изследователски екип през 70-те години. /БГНЕС

Тагове: