Трагедията с мигрантите: 18 загинали и 34 ранени

18 загинали и 34 ранени. Това е равносметката на жертвите на трагичния инцидент с товарния камион с мигранти, открит край софийското село Локорско, предаде репортер на БГНЕС.

Товарният камион беше открит след сигнал подаден в полицията около 14.15 часа днес. Ужасяващата находка от загинали и жестоко пострадали хора е открита в специален тайник, който се е намирал под превозвания дървен материал. Веднага е започнало разследване. На място пристигна директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

18 загинали и 34 оцелели мигранти са от Афганистан. Четирима души са задържани за 24 часа, не са им повдигнати още обвинения. Това заяви Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

„В момента 34 оцелели, които по техните думи са афганистанци, се разпитват в Националната следствена служба. На някои от тях им се оказва медицинска помощ в съответните лечебни заведения“, каза Сарафов.

Той посочи, че в момента работят 10 следователя от Националната следствена служба, прокурори от Прокуратурата и служители на МВР. „Иззели сме следи, 16 броя ДНК следи. Това означава, че ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Нямам никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние, на тази каналджийска дейност, довела до смъртта на 18 невинни души“, каза Сарафов.

Той посочи, че към момента има задържани. На тях все още не са им повдигнати обвинения. „Провеждат се съвместни действия на следствието, прокуратурата и МВР в три адреса както в София, така и в провинцията. Претърсват се домовете на тези, които са заподозрени и които в момента са задържани за 24 часа по Закона за МВР. Ще ги подложим на разпознаване, ща направим анализ на отпечатъци и 16 проби от ДНК. Ако излезе, че някой от тях е бил в този камион, той ще бъде привлечен като обвиняем“, каза още Сарафов.

По неофициална информация единият от задържаните е собственик на камиона и в момента той се разпитва в Бургас.

„До момента задържаните каналджии са 4“. Това заяви Атанас Илков, директор на главна дирекция Национална полиция. “В 14:15 ч. е получен сигнал до 112 от гражданин, който е преминавал през пътя, че е установил лица, които са приличали на мигранти, където установяват наличието на починалите мигранти. Едно от задържаните лица е с няколко досъдебни производства, последното е в осъдителна присъда, която е изтърпяна в 5 месеца. Лицето-собственик на автомобила е от Бургас, той в задържан в момента”, заяви още той. “Ние ще бъдем безкомпромисни, така че цялата фактическа обстановка да стане ясна”, коментира още директор Илков.

“След събирането на достатъчно доказателства, разпити на свидетели утре ще се прецени на кои лица да се повдигне обвинение. Мисля, че трябва да се помисли и за повдигне на обвинение и на мигрантите за тяхното незаконно преминаваме”, заяви софийският градски прокурор Илияна Кирилова, след което поясни, че задържаните каналджии са оперативно известни на органите на МВР и, че в момента те се разпитват.

Оцелелите бяха транспортирани към различни болници в столицата. Общо 34 души са хоспитализирани след инцидента. Сред пострадалите са и пет деца. Загинали са 18 души, от които едно дете на видима възраст 6-7 години. „Хоспитализираните в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, след като на място се запозна със здравословното състояние на пострадалите при инцидента. По-късно здравният министър беше и във ВМА, където също са настанени пациенти.

Към 17:30 ч. в УМБАЛ „Св. Анна“ – София са хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 (петима в реанимация и трима в токсикология), в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 7 (от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница).

Министър Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени 6 екипа. „Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално. Лечебните заведения веднага са осигурили допълнителни екипи. Ще окажем на пострадалите най-добрата възможна медицинска помощ“, категоричен е д-р Меджидиев. /БГНЕС