Откриха 32-те Летни олимпийски игри в Токио

В Токио стартира церемонията по откриването на Летните олимпийски игри. Грандиозното шоу се провежда пред празни трибуни на Олимпийския стадион в японската столица заради засилените мерки за сигурност поради пандемията от коронавирус.

Токио 2020 ще се състои от 23 юли до 8 август.

Във връзка с ограниченията на стадиона присъстват единствено 950 официални лица. Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г., но заради пандемията от коронавирус съревнованията бяха отложени с една година и сега ще се състоят от днес до 8 август. Токио бе избран за столица на Олимпиадата през 2013 г.

Церемонията на Олимпийския стадион в Токио с капацитет 68 000 седящи места бе открита в присъствието на някои значими фигури, включително императорът на Япония Нарухито, губернаторът на Токио Юрико Койке, министър-председателят на Япония Йошихиде Суга, френският президент Еманюел Макрон и Първата дама на САЩ Джил Байдън. Императорът официално декларира началото на 32-те Летни олимпийски игри, а най-добрата японска тенисистка Наоми Осака запали олимпийския огън в края на церемонията. Малко над 11 000 атлети от 205 официални олимпийски комитета ще участват в най-висшия спортен форум. Токио 2020 струва на организаторите 15 млрд. долара.

В присъствието на негово превъзходителство императора на Япония, имам честта да ви приветствам на откриването на Летните олимпийски игри – добре дошли в Япония! Приветствам ви от цялото си сърце. Следвайки предизвикателството на първите отложени игри, най-накрая дойде моментът те да бъдат открити. Сега ние сме в позиция да приветстваме този ден. Целият свят бе изправен пред огромно предизвикателство предвид пандемията от коронавирус. Благодаря на всички медицински работници, показахме такава всеотдайност, благодаря на народа на Япония затова, че домакинства на Игрите, както и на Международния олимпийски комитет и на организаторите. Преди 10 години, когато Токио бе избран за домакин, много хора в Япония посрещнаха трудности – ние тъгувахме след онова опустошително земетресение във Фукушима. Много хора и сектори губеха вяра в себе си, но хората от цял свят започнаха да им помогат – сега, 10 години по-късно можем да покажем как Япония се възстановява“, започна Сейко Хашимото.

Днес светът е изправен пред огромни предизвикателства и някои от тях задават въпроса за ценностите на Япония. Нашият народ е с нас духом. Днес тук е нашето виждане за бъдещето – бъдеще на мир и уважение към другия, тук проявяваме силата на спорта. Тук е визията на нашите идеали за мир – това е една от най-важните олимпийски ценности. Бих искала да отправя своята молба за мир за тези, които са жертви на военни конфликти. Към спортистите – благодаря ви за вашата всеотдайност и дух, които показахте – вие винаги продължавахте напред, за да покажете най-доброто от себе си. Самата аз съм била спортист и ви благодаря искрено! Винаги сте вярвали в себе си и вие ще съхраните този момент завинаги в сърцата си. Застанете на този подиум с увереност, сега е времето да покажем силата на спорта. Знам, че тази сила ще донесе надежда на хората и ще обедини света. Светът ви очаква, след повече от половин век Олимпийските игри се завърнаха в Токио“, сподели шефът на Токио 2020.

Шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото (д) с приветствие на откриващата церемония.

Ваше величество, скъпи спортисти, министър-председател на Япония, г-жо Сейко Хашимото, добре дошли на Игрите в Токио 2020. Днес е момент на надежда – да, много е различно от това, което си представяхме, защото най-накрая всички сме заедно – спортисти от 205 национални комитета, живеещи в едно Олимпийско село. Това е послание за солидарност, за мир и за устойчивост. Това ни дава и надежда за предстоящото. Не бихме могли да бъдем всички тук без нашите щедри домакини от Япония, пред които можем да изразим само уважение и поклонение. Организационният комитет и властите в Япония извършиха неоценима работа – от името на всички атлети изказвам дълбока благодарност. Преди 10 години вие влязохте в тази хубава авантюра да върнете Олимпийските игри в Токио. Точно поради тези предизвикателства ние ви адмирираме и благодарим още повече – има много невъзпяти герои и всички онези от народа на Япония, които допринесоха за борбата с пандемията. Десетки хиляди доброволци, които независимо от предизвикателствата, участват с цялото си сърце. Голямо благодаря на целия японски народ!“, започна Томас Бах.

Това, което е валидно за устойчивостта на японския народ, е валидно и за вас, скъпи олимпийски участници. Вие живяхте в несигурност, не знаехте кога ще тренирате отново, кога ще видите вашите треньори, дали до вас ще бъдат съотборниците ви. Страдахте, отстоявахте – вие сте истинските олимпийски спортисти. Вие ни вдъхновихте в Международния олимпийски комитет, за да впрегнем всички усилия да осъществим тази Олимпиада. Благодаря на всички олимпийски комитети, националните делегации и спонсори. Това е нашата олимпийска общност. Милиарди хора от целия свят са вперили поглед в тази церемония. Нашата олимпийска общност разбра през тези години, че може да се справя с тези предизвикателства, ако сме заедно. Имаме нужда от повече солидарност в рамките на обществото и в други общества. Без солидарност не може да има мир. В духа на солидарност ние приветстваме олимпийския отбор на бежанците. Скъпи спортисти бежанци, вашият талант и дух, вие трябваше да напуснете вашите домове, но вие сте различни от тази действителност. Ние всички сме равни и всички уважаваме едни и същи правила. Ние сме част от събития, които обединяват целия свят“, заяви президентът на МОК.

Олимпиадата в японската столица бе поставена под натиск от местното население, което изрази опозицията си срещу провеждането на Игрите предвид пандемията от коронавирус, искайки или ново отлагане, или отмяна на форума. В крайна сметка, организаторите, шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах бяха настойчиви в изявленията си, че Олимпийски игри ще има година след тяхното безпрецедентно отлагане за първи път в мирно време.

Олимпийската делегация на САЩ за Игрите в Токио.

Протести срещу провеждането на Игрите имаше и непосредствено преди откриващата церемония, която стартира в 20:00 часа местно време. Няколко топ спонсора, включително Тойота и Панасоник, отказаха да присъстват на церемонията. Токио в момента е в извънредно положение и ще продължи да бъде в такова и по време на Олимпийските игри – извънредното положение в столицата и три съседни префектури включва затварянето на барове и ресторанти до 20:00 часа местно време, като се забранява и продажбата на алкохол.

Проведе се и традиционният парад на спортистите, като сред тях бе и българската делегация. Тя се появи 152-а на манифестацията на атлетите, а знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и неостаряващата Мария Гроздева, която ще участва на седма Олимпиада. В Токио е служебният министър Андрей Кузманов, но за японската столица не пътува президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която получи травма и остана в България. След парада на спортистите бе прочетена и олимпийска клетва. „Ние обещаваме да проведем една безопасна и успешна Олимпиада. Тя ще се състои в духа на феърплея“. След няколко артистични изпълнения, последва и изпяването на песента на Джон Ленън – Imagine, от редица музикални певци, сред които Джон Леджънд и Кийт Ърбан.

Нашата страна изпрати 42 спортисти в Токио - 3 бадминтон (Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви), 3 бокс (Стойка Кръстева, Станимира Петрова, Даниел Асенов), 7 борба (Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин, Мими Христова, Айк Мнацаканян, Кирил Милов, Георги Вангелов), вдигане на тежести 2 (Божидар Андреев и Христо Христов), спортна гимнастика 1 (Дейвид Хъдълстоун), джудо 3 (Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов), кану каяк 1 (Станилия Стаменова), олимпийско карате 1 (Ивет Горанова), лека атлетика 5 (Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Инна Ефтимова, Тихомир Иванов), плуване 5 (Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров), спортна стрелба 2 (Мария Гроздева и Антоанета Костадинова), трап и скийт 1 (Селин Али), тенис на маса 1 (Полина Трифонова) и художествена гимнастика 7 (Боряна Калейн, Катрин Тасева, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова).

Осака запали олимпийския огън в края на церемонията.

Нова генерация от олимпийски звезди ще се опитат да блеснат в Токио след доминацията на спортисти като Юсеин Болт и Майкъл Фелпс. Американският плувец Кейлъб Дресел може да се бори за седем златни медала, а в леката атлетика норвежецът Карстен Вархолм и Сидни МакЛафлин от САЩ на 400 м с препятствия ще се надяват на златни отличия. В спортната гимнастика Симон Байлс ще се бори да изравни рекорда на Лариса Латинина от девет златни олимпийски медала. Ще има и нови спортове в олимпийската програма, включително сърфинг, скейтбординг, спортно катерене и карате, които ще направят своя дебют в Токио. /БГНЕС