Откриха български център в Пирот, очакват премахване на стереотипите

Днес в град Пирот, Западните покрайнини, беше открит "Български информационен център - Йерма". Центърът бе открит от българския консул в Сърбия Димитър Цанев, предаде БГНЕС.

Според неофициалните данни в Пирот живеят над 6000 етнически българи. "С откриването на центъра България отваря още един прозорец към Сърбия, през който всеки един гражданин на Пирот и околностите може да види постигнатите резултати в различни области на България. С този център се надявам да разбием съществуващите стереотипите между двата народа от последните сто години. Тези стереотипи много често са били пречка за установяването на по-добри отношения между хората от двете страни на границата", каза Цанев и подчерта, че много сръбски граждани работят в България от една страна, а от друга много българи посещават Пирот като туристи.

Ръководител на Българския информационен център - Йерма" ще бъде Милия Тодоров. "Центърът ще се занимава с култура. Нашата цел е да увеличим българското съзнание на живеещите там и да допринесат за свободното изразяване като българи на хората от района.", каза още Тодоров. /БГНЕС