Откриха две неизвестни картини на Рембранд

Два неизвестни досега портрета – творби на Рембранд бяха открити открити след 200 години в частната колекция на британско семейство, съобщи "Файненшъл таймс".


Според него експертите на аукционна къща Christie's се натъкнали на картините на нидерландския майстор, докато извършвали "рутинна оценка" на колекцията от картини.

"Не знаех какво ще видя", каза Хенри Петифър от аукционната къща.

"Осмелих се да мечтая. Но за мен беше изненадващо, че тези картини никога досега не са били изследвани. Те напълно отсъстваха от литературата за Рембранд", отбеляза той.

Според вестника до заключението за автентичността на картините се стигнало както в аукционната къща, така и в Rijksmuseum - музея на изкуствата в Амстердам, където са специализирани в творчеството на Рембранд. Отбелязва се, че на картините е изобразена двойка, "свързана чрез семейни връзки с художника" - Ян Вилемс ван дер Плуйм и съпругата му Яапген Карелс.

Сега аукционната къща ще предложи портретите за продажба в Лондон през юли. Преди това те ще бъдат показани в Ню Йорк и Амстердам. Прогнозната стойност на двете картини ще бъде между 5-8 млн. лири стерлинги./БГНЕС