Откриха изчезналия край Гърмен хеликоптер, пилотът е загинал

Откриха изчезналия край Гърмен хеликоптер. Пилотът е загинал. Машината е открита в района между Лещен и Гърмен.

Кореспондентът на БГНЕС от Благоевград уточнява, че машината е паднала в дерето на река Канина, на 1,5 км от Гърмен.

През днешния ден за издирване на машината и спасяването на пилота беше задействан екип военнослужещи с въртолет "Кугър".

БГНЕС припомня, че частният хеликоптер е нает от варненска фирма от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) да третира от въздуха нашествията на процесионка, която е заплаха за бора и иглолистните видове в района. Машината е пръскала до вчера, четвъртък, следобед. Тази сутрин към 7.30 часа хеликоптерът е излетял от стадиона на село Гърмен в посока Цалапица, Пловдивско. Връзката с пилота е изгубена минути след 8.00 часа.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минавал по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора. След като в ранния следобед днес машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал за изчезнал хеликоптер по трасето. В 14.01 часа от авиобаза Крумово излетя екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия бе търсене и спасяване.

Моделът на машината е „Робинзон”. Издирвателната акция щеше да бъде прекратена заради влизането в тъмната част на денонощието, когато бе намерен сигнал от хеликоптера. /БГНЕС