Откриха най-новата морска атракция - WakePark

В Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ беше открита най-новата спортна атракция– WakePark Burgas, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

През целия ден ползването на водните лифтове беше безплатно за всички желаещи. Пред влековете се образува опашка от желаещи да получат доза адреналин в един от сравнително новите за България активно развиващ се воден спорт с дъска. Любителите на този вид воден спорт заявиха, че досега са го практикували в чужбина, но вече ще могат да го правят и край Бургас.

„Това е още една звезда в короната на морските спортове в Бургас. Бургас става все по-морски, а това е един съвременен спорт, който много се търси от младите хора. Няма таван на възрастта-мъже, жени. Изключително атрактивно е и безрисково. Съоръжението е лицензирано, немско. Убеден съм, че всички жители и гости на Бургас, които го пробват ще бъдат много доволни. В момента е август, време за отпуски, време за релакс, време за усмивки и добри емоции”, сподели за БГНЕС преди официалното откриване на уейкпарка кметът на Бургас Димитър Николов.

„Това е първото съоръжени е в България в тези размери. Съвременният WakePark е един чисто нов 5 towers full size уейк кабел, от един от най-добрите германски производители на влекове. С тези 5 пилона едновременно могат да карат 8 човека. Този вид воден спорт е много популярен в света. В България, заедно с община Бургас за първи път успяхме да реализираме този проект. Подобен е на кайтсърф, на уиндсърфа, на хавайски сърф. Може да се практикува целогодишно. Като цяло целта ни е да развием туризма в региона “, сподели Янко Симов от екипа на WakePark.

Кабелният уейкбординг (wakeboarding) e активно развиващ се воден спорт с дъска, който включва всички мускули на тялото и ви позволява да получите много емоции. Кабелният уейкборд се основава на същия принцип като традиционния уейкборд с лодка или водните ски. Разликата е в начина, по който спортистът може да кара по вода. За разлика от уейкбординга с лодка, когато ездачът се движи зад лодката и изпълнява различни трикове с помощта на вълни и трамплини, при уейкбординга с кабел спортистът се движи във водата с помощта на специален кабел (влек). /БГНЕС