Откриха най-ранните свидетелства за присъствието на викингите в Америка

Радиовъглеродното датиране на парчета обработено дърво, открити по време на археологически разкопки на викингско селище на канадския остров Нюфаундленд, показа, че норманите са пристигнали тук не по-късно от 1021 г. от н.е. Към днешна дата това е най-ранното документално доказателство за присъствието на европейци в Америка. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature”.

И по-рано беше известно, че викингите са стигнали до бреговете на американския континент много по-рано от Колумб, но досега не се знаеше точното време на началото на колонизирането на Северна Америка от норманите.

Археолози от Канада, Германия и Нидерландия, ръководени от Майкъл Дий от университета в Гронинген, анализираха дървените артефакти, открити в селище на викингите в Л’Анс-о-Медоуз.

Точната им възраст е определена чрез биогеохронологичен маркер - изотопна следа от слънчева буря, настъпила през 992 г. от н.е. Във всяко от трите обработени парчета дърво този сигнал е бил на разстояние 29 растежни пръстена от края.

В пръстените на дърветата в различни части на света е открит отчетлив радиовъглероден отпечатък между 992 и 993 г. от н.е., се казва в прессъобщението на университета в Гронинген.

Откритите следи от слънчевата буря позволява да се направи изводът, че дървото е било отсечено през 1021 г. от н.е., разказва д-р Марко Куйтемс от университета в Гронинген.

На всяко от трите изследвани парчета дърво учените открили ясни следи от обработка с метални инструменти, които по онова време коренното население не използвало. Авторите са сигурни, че това са следи от присъствието на викингите по тези земи.

Според учените, викингите, основали селището в L'Ans aux Meadows, са дошли от съседна Гренландия, където през 987 г. Ерик Рижият основава норманска колония. Предполага се, че там в продължение на няколко години са живели от 30 до 160 души.

Авторите на проучването отбелязват, че те първи са определили точната дата на престоя на викингите в Америка. Преди това всички предположения се основаваха главно на исландските саги - устни предания, записани векове след събитията, за които им се разказва. Сега има конкретна дата, която свидетелства, че хората са прекосявали Атлантическия океан преди хиляда години.

Броят на норманските експедиции в Америка и продължителността на престоя им по западните брегове на Атлантическия океан, обаче, остават загадка. Досега всички археологически доказателства сочеха, че това са били краткосрочни посещения. Учените все още не са открили свидетелства, потвърждаващи контакти между викингите и местните племена. /БГНЕС