Откриха Балтийския газопровод между Полша и Норвегия

В Полша бе открит нов газопровод, който ще пренася норвежки газ през Дания, за да засили енергийната сигурност на страната и континента като цяло.

Това е "важен етап по пътя към европейската независимост от руската енергия", заяви на церемонията в Западна Полша норвежкият министър на енергетиката Терье Аасланд.

Пускането на тръбопровода "бележи важна геополитическа стъпка за всички нас", заяви от своя страна датският министър-председател Мете Фредериксен.

"Путин използва руската енергия като оръжие за дестабилизиране на Европа, за да ни раздели. Не можем да му позволим да успее", добави тя.

Полският президент Анджей Дуда нарече газопровода "полска мечта".

Балтийският тръбопровод има капацитет от 10 млрд. куб. м годишно и е връзка с Европът II, който свързва Норвегия и Германия.

Полският газов оператор PGNiG заяви, че през 2023 г. по газопровода ще се пренасят 6,5 млрд. куб. м газ, а през 2024 г. количеството ще нарасне до 7,7 млрд. куб. м.

Доставките трябва да започнат на 1 октомври.

По-рано този месец Полша сключи сделка с норвежкия гигант Equinor за 2,4 млрд. метра годишно - около 15 % от общото й потребление - от 2023 до 2033 г.

Само допреди няколко години Полша зависеше от Русия за около две трети от годишното си потребление на газ, но намалява зависимостта си чрез диверсификация на енергийните източници, включително чрез използване на внос на втечнен природен газ.

Тази година руският гигант "Газпром" спря изцяло доставките, след като PGNiG отказа да плати сметката си в рубли след руската инвазия в Украйна.

Фредериксен също се позова на необяснимите течове от газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия.

"Изключително тревожните събития са течовете от "Северен поток" 1 и 2 подчертават спешната необходимост от повишаване на енергийната ни сигурност в Европа", каза тя. /БГНЕС, АФП